duminică, 30 septembrie 2012

Groapa Morning Glory

Sursa: http://www.studentie.ro

Denumita astfel datorita asemanarii cu o zorea ('morning glory', en.), aceasta groapa cu apa termala este frumos colorata datorita algelor iubitoare de caldura care traiesc in preajma ei. Cu toate acestea, groapa Morning Glory din SUA a riscat sa isi piarda coloritul superb pe vremea cand, prin preajma ei, trecea o sosea care permitea accesul turistilor - acestia, conform traditiei, obisnuiau sa arunce monede, punand in pericol existenta bacteriilor care produc aceste culori deosebite. 

Marea Groapa Kimberley

Groapa Kimbereley este situata in Africa si adaposteste minele De Beers, cateva dintre cele mai bogate mine de diamante din lume. Este considerata capitala industriei de diamante, iar formarea ei a inceput in 1871, cand a fost gasit primul diamant. Practic, o data cu aceasta descoperire, s-a declansat nebunia: la scurt timp dupa aceasta, 30000 de oameni au inceput excavarea in cautare de diamante. In tot acest timp, Marea Groapa Kimberley a dat circa 14,5 milioane de carate de diamante. Aici a fost gasit faimosul diamant Steaua Africii, de 83, 5 carate.

Glory Hole - Barajul Monticello

Este cel mai mare deversor din lume. Situat in nordul Californei, Glory Hole este o gaura de scurgere a barajului Monticello de pe lacul Berryessa. Aceasta permite scurgerea a 1370 de metri cubi pe secunda, dat fiind diametrul sau de circa 22 m. Din motive evidente, scaldatul si inotul in preajma acestei guri de scurgere este interzis si nerecomandat! Cand apa lacului Berryessa scade, Glory Hole este folosita de skateboarderi si biciclisti pe post de  half pipe.

Portile Iadului

Sursa: http://www.studentie.ro

In desertul Karakum din Turkmenistan se afla o groapa ciudata, care arde in permanenta! Denumita Portile Iadului, aceasta groapa a aparut in urma unui accident petrecut in anii '50, cand sovieticii forau pamantul in cautare de gaz natural. Gropa a aparut ca urmare a prabusirii stratului de suprafata si, dat fiind faptul ca emana un gaz aparent toxic, specialistii i-au dat foc, sperand ca acesta sa se stinga in cateva zile. Ei bine, focul nu s-a stins nici pana in prezent.

Mina Diavik

Sursa: http://www.studentie.ro

Se afla in Canada, la 300 de km de Yellowknife, si produce circa 1500 de kg de diamante in fiecare an. Aceasta mina, ce pare o groapa uriasa privita din satelit, este atat de mare incat are propriul sau aeroport!

Marea Gaură Albastră

Situata in mijlocul recifului Lighthouse, Marea Gaura Albastra este o dolina cu un diametru de 305 m si o adancime de 120 m. Aceasta gaura ciudata a aparut in urma cu circa 65.000 de ani ca urmare a cresterii nivelului marii. Forma sa circulara aproape perfecta a transformat-o intr-o atractie turistica, cei mai interesati fiind scufundatorii care sunt curiosi sa ii exploreze adancimile. In profunzimea Marii Gauri Albastre se gasesc specii rare de animale acvatice.

duminică, 16 septembrie 2012

Destinaţii turistice pentru excentrici

Daca apetitul pentru aventura face ca alegerea destinatiilor pentru vacanta sa fie o sarcina din ce in ce mai complicata - skydivingul nu te mai emotioneaza nici cat negru sub unghie, iar bungee jumping-ul deja e la indemana prietenilor tai timizi, care de obicei nu risca nici cu meniul comandat de la firma catering, la pranz - iata cateva sugestii de concendiu pentru spiritul tau special.
1. Cu tancul in Minnesota
Paintball-ul e pentru fete? Nu intelegi de ce ai trage cu ceva ce nu are potential distructiv? E clar, ai nevoie de un tanc si de munitie adevarata.
Kasota, Minnesota, e locul unde poti incerca lucruri noi pe pamant american.
Este, practic, visul multor masculi, sa urce la bordul unui tanc - din era razboiului in Vietnam, in acest caz - si sa traga cu munitie veritabila.
Ma multe, pe http://www.ziare.com/vacanta/atractii/destinatii-pentru-turistul-excentric-video-galerie-foto-1190372

miercuri, 12 septembrie 2012

Cele mai frumoase parcuri urbane din lume

Potrivit Environmental Graffiti, iata zece dintre cele mai frumoase astfel de parcuri, care sunt foarte cautate si de turisti. 
1. Gradinile Butchart, Columbia Britanica, Canada
In 1909, Jennie Butchart a inceput sa infrumuseteze o veche cariera de piatra, iar la scurt timp a inceput sa isi invite apropiatii sa vada realizarea ei. Dupa ce a construit prima gradina, familia Butchart a adaugat o alta, in stil italian si una cu trandafiri, iar dupa acestea au venit si altele.
In prezent, Gradinile Butchart primesc vizitatori din intreaga lume si sunt cotate ca fiind printre cele mai frumoase de pe Terra. 
2. Central Park, New York, SUA
Faimosul Central Park din New York este unul dintre cele mai frumoase parcuri din lume care sunt complet inconjurate de o intindere urbana densa. Cand a fost deschis, in 1857, a avut 770 de acri, iar mai tarziu s-a extins la 843.
De-a lungul istoriei sale, cel mai vizitat parc din America a trecut prin diverse perioade de declin si restaurari, astazi fiind insa bine intretinut, cu o rata scazuta a infractionalitatii si cu multe oferte de activitati in aer liber - plimbari cu barca si cu caiacul, vizitarea unei gradini zoologice si chiar escaladari. 
3. Parcul Guell, Barcelona, Spania
Construit in prima parte a secolului XX, acest parc contine elemente arhitecturale deosebite, cel care si-a lasat amprenta asupra lui fiind chiar Antoni Gaudi. Una dintre atractiile cele mai cautate ale parcului este terasa principala, care include o banca in forma de sarpe. Se crede ca Gaudi a realizat aceasta banca dupa modelul unei femei goale stand in lut umed. Parcul face parte din patrimoniul UNESCO.
4. Keukenhof, Lisse, Olanda
Keukenhof, cunoscut si sub denumirea "Gradina Europei", este cea mai mare gradina cu flori din intreaga lume, in fiecare an fiind plantati in jur de sapte milioane de bulbi.  A fost deschisa in 1949 ca loc in care florarii din toata Europa isi puteau expune plantele hibride. In 2011 a fost deschisa din martie pana in mai.
5. Wiener Prater, Viena, Austria
Parcul Wiener Prater include unul dintre cele mai impresionante bulevarde, Hauptallee, care este inchis traficului si care este marginit de castani, iar printre alte atractii notabile ale acestuia se numara si o cale ferata ingusta, Liliputbahn.
Parcul Prater a fost deschis locuitorilor orasului si turistilor in 1766, desi a continuat sa fie folosit si pentru vanatoare (scopul sau initial) pana in 1920. 
6. Parcul Griffith, Los Angeles, SUA
Acest parc de 4.310 acri este renumit in special pentru aspectul sau salbatic, el gazduind si Observatorul Griffith, si a fost ales ca loc de filmari pentru multe lungmetraje. Din nefericire, insa, a avut parte de mai multe incendii, cel din 2007 distrugand 817 acri. Infiintarea parcului a fost posibila datorita colonelului Griffith J. Griffith, care a donat pamantul orasului Los Angeles, in 1896. 
7. Parcul Roundhay, Leeds, Anglia
Cu o suprafata de peste 700 de acri, parcul Roundhay din Leeds este unul dintre cele mai mari parcuri urbane din Europa si adaposteste trei mari gradini: Canal, Monet si Alhambra.  Totodata, in acest parc poate fi gasita si o constructie care a fost ridicata in 1812 cu scopul de a semana cu o poarta de castel. Parcul a devenit public in 1871. 
8. Gradina Zoologica Silesian, Katowice si Chorzow, Polonia
Pe langa o gradina zoologica ce adaposteste 2.500 de animale, aceasta include si Parcul Central Silesian, ce impresioneaza printr-o vale dedicata dinozaurilor - contine mulaje la scara reala a 16 dinozauri din specii diferite. Gradina Zoologica Silesian a fost fondata in 1954, pe o suprafata de 47,6 hectare. 
9. Master of the Nets Garden, Suzhou, China
Master of the Nets Garden este o gradina linistita din zgomotosul oras Suzhou, ce gazduieste peste 6 milioane de oameni.  Face parte din Gradinile Clasice din Suzhou, care sunt incluse in patrimoniul UNESCO, si are cel putin doua elemente iesite din comun: un chiparos de aproximativ aceeasi varsta cu Dinastia Ming si un pin care are si el cateva sute de ani vechime. 
10. Parcul Fort Canning, Singapore
Acest parc este situat pe un mic deal din centrul orasului stat Singapore, iar de-a lungul timpului a fost folosit chiar si in scopuri militare sau guvernamentale. Printre atractiile principale ale acestuia se numara Gradina Spice, portile gotice, cupolele si nu numai. Fort Canning a fost deschis publicului abia in 1966, pana atunci fiind utilizat in scopuri militare. 

duminică, 9 septembrie 2012

Bibelouri - pisică

Nu poţi face comerţ, gândesc eu, la întâmplare, fără un studiu de piaţă periodic. Nu de alta, dar dacă vinzi mereu acelaşi lucru, moare lumea de plictiseală şi nu mai bagă mâna în buzunar - cu gândul de a cumpăra ceva - Doamne Fereşte!
O dată introducerea făcută, mai pot spune că toamna asta am fost pentru a treia oară în ultimii ani în concediu la bulgari (de două ori la Sunny Beach şi o dată la Albena). Aşa că am ajuns să cam ştiu ce se vinde şi pe ce se pot cheltui banii, dacă îi ai. Numai că, mai apar şi surprize...
Am văzut, mai întâi la Nessebar şi apoi la Sunny Beach sumedenie de "bibelouri - pisică" din lemn, de toate dimensiunile şi la toate preţurile. După un studiu preţ de trei seri, m-am oprit la lighionuţa din imagine, cu o figură amuzantă, foarte bine realizată şi "rezonabilă" financiar. Şi am achizionat-o, ca să am şi eu o pisică neinteresată de conţinutul frigiderului.
Cu alte cuvinte, comercianţii au speculat interesul stăpânilor pentru animăluţele de companie, tot mai crescut în ultima vreme şi au creat ceva ce i-ar putea tenta. Idee ce aş spune că a prins, ca tot ce e nou, de altfel.

Concediu de septembrie, la Sunny Beach. Cazare, excelentă, la Hotelul Mercury