joi, 16 februarie 2012

Podul natural de la Ponoare, al doilea ca marime din Europa

Inca inainte de a face primii pasi pentru a traversa mica vale pe Podul lui Dumnezeu – scrie http://romaniaturistica.com - afli primele lucruri despre minunatia peste care vei trece. Aflam ca Podul lui Dumnezeu este unicul pasaj natural rutier functionabil din Romania, este traversat de DJ670 care leaga Baia de Arama de Drobeta Turnu Severin, vestigiu al Pesterii Podului, rezultat al surparii tavanului acesteia.
Podul lui Dumnezeu este al doilea pod natural ca marime din Europa. Podul natural (sau Podul lui Dumnezeu) este o structura masiva reprezentata de calcare stratificate in bancuri de 1-2 m, arcada din aval aflandu-se intr-o stare de conservare naturala mult mai buna decat cea din amonte.
Unicitatea Podului lui Dumnezeu este data si de dimensiunile sale impresionante: 30 m lungime, 13 m latime, 22 m inaltime si 9 m grosime. 
Foto: http://romaniaturistica.com
In imediata apropiere a Podului se gaseste pestera. Pentru a ajunge la pestera se coboara cateva trepte, accesul fiind foarte usor. Se recomanda o vizita in pestera in zilele foarte calduroase de vara, sau chiar iarna cand este foarte frig, deoarece in interiorul pesterii veti gasi o temperatura constanta de 10 grade. Singurul gust amar pe care il lasa aceasta oaza de frumusete este prezenta resturilor lasate in urma de vizitatorii necivilizati cu care din pacate ne-am obisnuit in Romania, dar pe care trebuie sa invatam sa-i oprim, mai ales cand avem ocazia.
Foto: http://romaniaturistica.com