joi, 17 decembrie 2015

Calendar 2016 în limba română


miercuri, 22 iulie 2015

Un nevăzător din Botoşani are brevetate trei invenţii

Radu Urzică are 63 de ani şi a lucrat decenii bune ca inginer constructor. Pe şantiere, dar şi mult timp în TAGCM Botoşani, unde a fost şef serviciu CTC şi al laboratorului de materiale de construcţii. Timp de doi ani, între 1989 -1990, a fost director al Întreprinderii de Gospodărie Comunală Dorohoi - Darabani. M-au dat jos în 1990, fiindcă au zis că sunt comunist, îşi aminteşte, amuzat acum, Radu Urzică. 
Cu 17 ani în urmă s-a pensionat medical din cauza problemelor de vedere, viaţa lui curgând relativ lin din acea vreme, la Dumbrăviţa – Ibăneşti. Din 1999 păstrează, cu drag, legătura cu Asociaţia Nevăzătorilor Botoşani, al cărui membru este. Fiind şi preşedinte al Comisiei de cenzori al asociaţiei, are, întotdeauna, opinii pertinente şi constructive în domeniu, vocea lui fiind una cu greutate. Se pare, însă, că domnul Radu nu are stare la pensie, mintea lui continuând să creeze, aşa cum a fost învăţată o viaţă de om. 
Relativ recent, în Buletinul oficial de proprietate industrială al OSIM, la Secţiunea Brevete de invenţii, au fost publicate trei brevete ale domniei sale: “Sistem hidraulic de transformare a energiei cinetice a apelor curgătoare în energie electrică şi lucru mecanic: GEROP = GENERATOR ELECTRIC + ROATĂ HIDRAULICĂ + PUNTE + PLUTĂ; GENERATOR DE CURENT ELECTRIC CU DISCURI şi MOTOR ELECTRIC CU DISCURI. Detalii despre cele trei invenţii se regăsesc în buletinul OSIM, la paginile 37, 67-68. Inginerul din Dumbrăviţa – Ibăneşti este mândru şi bucuros de reuşită şi se gândeşte deja la un posibil investitor, care să-i pună invenţiile în practică. Vorbind despre geneza invenţiilor proaspăt validate de OSIM, inventatorul nevăzător dezvăluie faptul că ideile brevetate sunt mai vechi. 
Practic, din 2010 am căutat să le pun în aplicare, pentru a fi în ton cu o tema de mare actualitate - Producerea energiei verzi. De mare ajutor în perioada asta, la citit şi la scris, mi-a fost soţia mea, Daniela. Când vine vorba de detalii, Radu Urzică explică şi că a gândit o hidrocentrală plutitoare, dotată cu generatoare de curent electric, după o concepţie personală - generatoare electrice pe discuri. De aici au rezultat şi motoare electrice pe discuri. Hidrocentrala plutitoare are aplicabilitate practică pe orice apă curgătoare. Generatoarele electrice pe discuri au aplicabilitate în domeniul producerii de energie electrică, iar motoarele electrice pe discuri îşi găsesc locul în orice domeniu unde e nevoie de motoare electrice clasice, care creează lucru mecanic. Cei interesaţi de invenţiile mele pot contacta Asociaţia Nevăzătorilor din Botoşani. Radu Urzică mai are în pregătire alte două invenţii.
Anul acesta, profesori universitari puncteaza realizarile inginerului Radu Urzica prin sublinieri de tinuta, ce pot fi lecturate in referatele atasate.




luni, 12 ianuarie 2015

Poveste de iarna, noaptea, in Botosani

Bradul din Piata Revolutiei
 Foto: Carmen Moraru, Dana Moisuc si Iulian Turicianu
 Bulevardul Mihai Eminescu
 Palatul administrativ si Primaria Botosani
 Cupola de lumini din Parcul Mihai Eminescu
 Primaria Botosani
 Bulevardul Mihai Eminescu


 Pietonalul Unirii Botosani, noaptea

 Centrul Vechi Botosani