miercuri, 8 august 2012

Aşezări urbane construite în păduri

                       Imagini: http://christiesnapp.blogspot.com;http://childofdanu.blogspot.com
Pamantul este tot mai ameninţat de poluarea generată de activităţile umane, context în care numeroşi specialişti sunt convinşi că trăim pe o planetă muribundă.
Una dintre cele mai eficiente soluţii menite să oprească degradarea Terrei este, conform revistamagazin.ro, cea avansată de o echipă de futurologi din Statele Unite şi Israel, care ne propun să revenim în copacii din care am coborât, pe vremuri. Aglomeraţia marilor oraşe, zgomotul, noxele şi temperaturile infernale specifice metropolelor vor fi istorie atunci când oamenii vor transforma aşezările urbane în imense păduri, cu case ecologice crescute din rădăcinile arborilor. Folosind tehnologiile avansate ale aeroponicii, prin care plantele sunt crescute în lipsa solului, ecologiştii sunt convinşi că primele prototipuri ale „casei verzi” vor fi locuibile în mai puţin de zece ani.
„Zgârie-norii" vegetali – casele viitorului
Reprezentanţii firmei Plantware, care a dezvoltat această tehnologie, susţin că au reuşit deja să creeze cu succes staţii de autobuz, bănci şi semafoare, folosind metoda lor unică. Fiecare locuinţă va fi construită din rădăcini autentice de copaci, care vor fi “determinate” să genereze crengi de forma şi lungimea dorite de beneficiar. În plus, arborii-casă vor fi echipaţi cu o serie întreagă de utilităţi ecologice, precum panouri solare şi turbine eoliene, menite să le asigure totală independenţă energetică. Casele, proiectate de cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv şi de la Massachussets Institute of Technology vor converti, de asemeni, dejecţiile şi reziduurile menajere în nutrienţi extrem de utili pentru arborii din jur.
Înapoi la rădăcini
Promotorii caselor vegetale speră ca prin reconectarea civilizaţiei umane la rădăcinile sale organice, poluarea şi emisiile de monoxid de carbon vor deveni de domeniul trecutului. „Conceptul aflat la baza Plantware derivă din cercetările făcute de noi la Universitatea Tel Aviv, cercetări care au dat rezultate incredibile, cu rădăcini şi crengi de copaci care nu devin rigide atunci când cresc, ci sunt suple, fără să se rupă la îndoire”, spune managerul proiectului Plantware, Gordon Glaze. Împreună cu partenerii săi, Yael Stav şi Yaniv Naflaly, Glaze şi-a dedicat trei ani de zile dezvoltării şi perfecţionării ştiinţei aeroponice şi e convins că „arborii-casă” autentici vor creşte deja în următorul deceniu. „Putem dicta unui copac, la nivel celular, cum trebuie să crească, spre a respecta forma dorită. Asta înseamnă că vom putea produce rădăcini şi copaci de dimensiuni impresionante, ca nişte zgârie-nori vegetali. Materialul viu din care vor fi construite ne permite să îi modelăm cum vrem, exact aşa cum se construiesc astăzi edificii din beton, oţel şi sticlă. Pare ceva de domeniul Star Trek, dar tehnologia a făcut posibilă o astfel de realizare”, susţine Stav.
Integrare perfectă în ambient
Beneficiile acestor case-copaci vor fi de necontestat. De pildă, factura la căldură va fi mult mai ieftină, căci în sezonul rece frunzele arborilor vor cădea, permiţând astfel locatarilor să primească, în mod direct, mai multă lumină şi căldură de la soare. Similar, vara, oamenii care vor trăi în casele arboricole vor beneficia de răcoarea dată de frunzişul des. Mai mult decât atât, Glaze precizează că locuinţele din copaci se vor încadra perfect în natură. De pildă, britanicii vor locui în case din stejar şi sălcii, în vreme ce americanii din California se vor bucura de tot confortul oferit de un sequoia.
Palatul din copaci
Un grup de şcolari a fost "angajat" de administraţia unui castel din regiunea Northumberland, Marea Britanie, pentru a testa o casă din lemn construită în copaci. Construcţia se află în custodia ducesei de Northumberland, ea fiind cea care a decis să angajeze echipa de "experţi". Construcţia clădirii care se află chiar în parcul castelului Alnwick a costat aproape 7 milioane de dolari. Castelul a fost folosit ca loc de filmare pentru peliculele cu Harry Potter.
Miniparcul suspendat, înalt de 20 de metri, este construit sub forma unui castel, completat cu turele, poduri şi căi accesibile celor care se deplasează în scaune cu rotile. În castel există un magazin de suveniruri, toalete, o cameră de primire şi o cafenea. Construcţia poate găzdui 300 de persoane, primind anual peste 500.000 de vizitatori.
Alternativa românească
În apropierea comunei Martanuş, doi fraţi au construit cîteva căsuţe pe copaci. La aproximativ doi kilometri de comună există un lac, pe malul căruia, la circa trei metri înălţime, sunt construite respectivele case pe nişte piloni de lemn. Totodată, cei doi fraţi au construit şi o casă cu şase camere, fiecare dotată cu o cadă de baie. Aici, turiştii pot beneficia de apă de izvor încălzită într-un cazan imens. Căsuţele construite în copaci sunt dotate cu câte două paturi, un şemineu şi umeraşe. Anual, prin comună trec peste 300 de turişti din toate judeţele ţării, dar şi localnicii din satele apropiate, ce folosesc izvorul din pădure.