vineri, 2 decembrie 2011

Fascinanta lume a sculpturilor din gheaţă

* Concursurile de modelare a sloiurilor sau festivalurile sculpturii în gheaţă au împânzit lumea * Japonia, China, Belgia, Franţa, Statele Unite şi Canada organizează veritabile lupte ale imaginaţiei creatorilor, spre bucuria copiilor, dar şi a adulţilor pasionaţi de frumos *
Din uriaşe blocuri trans­lucide, care pot cântări până la câteva tone, iau naştere, uneori chiar sub ochii specta­torilor, castele, animale fantastice, re­plici ale unor statui celebre sau po­veşti îngheţate peste care tro­nea­ză spi­ri­tul Crăiesei Zăpezii. Noaptea, con­sis­tenţa statuilor de gheaţă este spo­rită de savante jocuri de lumini colorate, ce scot în evidenţă contururi şi detalii pe care lumina albă a Soarelui le tăi­nu­ia.
Dar asta nu este totul. De curând, scrie descopera.ro, au apărut şi-şi fac concurenţă acerbă firme care sculptează în gheaţă, la comandă, tot ce doriţi pentru recepţii, nunţi, botezuri, vernisaje sau serbări în instituţii. Puteţi comanda logo-ul firmei dvs., bustul sărbătoritului, sau puteţi organiza un bufet de gheaţă pe care să aşezaţi mâncărurile şi care, pe măsură ce se apropie stingerea, începe să se topească.
Pentru mulţi, asta este, de fapt, prin­cipala virtute a unor astfel de sculpturi: în cursul topirii, obiectul se metamor­fozează ca o operă vie. Publicul nu rămâne doar spectator: sedus de senzaţia de răcoare, se învârte în jurul blocului de gheaţă, îl atinge şi îl mângâie, respiră asupra lui, grăbindu-i, din prea multă dragoste, dispariţia.
Poveste de dragoste, topită de primul palat de gheaţă
Geneza primului palat de gheaţă împleteşte o poveste de dragoste, o teribilă iarnă rusească şi cruzimea unei împărătese în ultimul ei an de viaţă. Ana Ivanovna (1693-1740), nepoată a lui Petru cel Mare, a devenit împărăteasă în 1730, întrucât rămăsese văduvă de câţiva ani. Deşi a petrecut mult timp la Moscova, ea nu a mutat capitala de la Sankt Petersburg, oraş de care se leagă construirea primului palat de gheaţă al Europei. Prilejurile nu au fost, povesteşte www.revistamagazin.ro, de natură strict artistică. Istoria spune ca unul dintre membrii Curţii imperiale, prinţul Mihail Galitin, s-a îndrăgostit nebuneşte de o italiancă şi s-a căsătorit cu ea în ascuns. Când fapta a ieşit la lumină, Ana Ivanovna s-a supărat foarte tare pe prinţ, întrucât aleasa sa era catolică - fapt ce reprezenta o ofensă la adresa Curţii. În scurt timp, italianca a murit şi împărăteasa s-a decis să-l pedepsească aspru pe tânărul văduv.
Arhitectul Piotr Eropkin a fost desemnat să construiască un palat de gheaţă la Sankt Petersburg. Cu ajutorul blocurilor de gheaţă „sudate” cu apă, construcţia a fost realizată în groaznica iarnă a anului 1740, când se pare că temperaturile au scăzut sub minus 30 de grade. Palatul a avut 24 de metri înălţime şi 70 metri lăţime. Încăperile aveau mobilier de gheaţă, iar zidurile erau decorate cu sculpturi de gheaţă. Prinţul Galitin a fost obligat să se recăsătorească cu o slujnică, în costum de clovn. În noaptea nunţii, cei doi miri au fost obligaţi să doarmă dezbrăcaţi în dormitorul nupţial al palatului de gheaţă, unde până şi pernele erau din gheaţă. Cei doi tineri au supravieţuit cu greu acestei pedepse... În vara următoare, palatul s-a topit, iar împărăteasa a murit, la 47 de ani, în urma unei teribile crize de rinichi.  
Festivaluri de tradiţie în lumea blocurilor de gheaţă
Cel mai vechi festival de acest gen este cel din Quebec (Canada), care din 1885 are obligatoriu proba “palatului de gheaţă”. Cel mai înalt a fost construit în 1941 – el atingând 45,7 metri. Cel mai mare a fost cel din 2004, care a fost constituit din peste 30 de mii de blocuri de gheaţă. Orăşelul Sapporo este şi el deja renumit prin “Festivalul Zăpezii”, care a devenit o tradiţie japoneză ce datează de mai bine de o jumătate de veac. Ideea a fost pusă în practică în 1950, de nişte liceeni care încercau să-şi dovedească unul altuia că pot realiza sculpturi din zăpadă, în parcul central Odori, din Sapporo. Principalul atu pentru acest festival l-a reprezentat anul 1972, când evenimentul a coincis cu jocurile olimpice de iarnă, organizate la Sapporo. Atunci el a putut beneficia de promovare internaţională, deoarece concursul încurajează creativitatea. Evenimentul nu este doar unul organizat pe timpul zilei. Luminile care înconjoară sculpturile sunt aprinse toată noaptea.
Sculpturi uriaşe la Festivalul Harbin din China
În China are loc un festival al iernii, “Harbin International Ice and Snow Festival”, în care vizitatorii admiră sculpturi gigantice din gheaţă. În afara de construcţiile din gheaţă care reflectă arhitectura tradiţională chineză, în ianuarie 2009 s–a putut admira şi sculptura din gheaţă înaltă de 160 metri a lui Moş Crăciun, organizatorii spunând că e cea mai înaltă din lume. Realizat de artişti plastici din sute de tone de gheaţă, acest orăşel strălucitor transformă complet străzile înfrigurate din Harbin, capitala provinciei Hei­longjiang. Pe lângă complicatele clădiri sculptate, scrie “Ziua”, se regăsesc tobogane de gheaţă, iglu-uri, pagode şi chiar şi o copie în miniatură a Disneyland-ului. În timpul nopţii, întregul complex este iluminat de lumini multicolore şi lampioane de gheaţă.  Oraşul Harbin, aflat în vecinătatea Siberiei, este una dintre cele mai reci regiuni din China. În ciuda gerului cumplit, "obişnuiţii" acestui festival stau la cozi interminabile pentru a înota în piscinele îngheţate. Acest eveniment al sezonului de iarnă atrage, în mod surprinzător, o mulţime de cupluri care vin din toate colţurile Chinei pentru a avea parte de o "nuntă albă" în adevăratul sens al cuvântului. Până în momentul de faţă, peste 20 de cupluri şi-au unit destinele în Harbin, în timpul unei ceremonii comune.
Tradiţia câştigă teren şi în Europa
Cu doi ani în urmă, la “Festivalul de Sculpturi în Gheaţă şi Zăpadă” de la Bruges, Belgia – şi-au dat întâlnire 40 de artişti din Canada, Rusia, Japonia, America şi Finlanda. Ei au prelucrat 300 de tone de gheaţă cristalină şi 400 de tone de zăpadă în interiorul unei incinte special amenajate cu temperatura de -6 grade Celsius şi cu un sistem performant şi silenţios de realizare a frigului. Lumea feerică a poveştilor a fost completată cu o sală de bal din gheaţă şi o rochie din gheaţă a Crăiesei Zăpezii, în timp ce pe zidurile cetăţii se căţărau o suită de animale, de asemenea din gheaţă. Vizitatorii însetaţi aveau la îndemână inclusiv un “Bar de Gheaţă”.
La realizarea sculpturilor, au fost utilizate mai multe sortimente de gheaţă - naturală, dar şi artificială - cea naturală fiind importată din Laponia, de pe fluviul Torne, în apropiere de Jukkasjärvi. „Este o gheaţă specială, naturală, cu o magnifică culoare bleu-clair şi fără aer în interior. E precum cristalul“, descriu organizatorii, citaţi de “Cotidianul”. Blocurile sunt tăiate direct pe malul apei. Ele măsoară doi metri lungime, 1,20 m lăţime şi 60 cm grosime, iar fiecare cântăreşte circa 1.700 kg. Datorită greutăţii lor, îmbinarea blocurilor se realizează perfect, putând fi obţinute sculpturi de până la 8 m înălţime.
 Doi dintre artişti, Leslie din Canada şi Max din Venezuela, au declarat că preferă să lucreze cu gheaţă pentru că „aceasta oferă posibilitatea de a face opere grandioase, chiar dacă sunt efemere“. „Este perfect. Temperatura este controlată, deci sunt condiţii perfecte de lucru, iar materia de bază - gheaţa - nu este chiar orice gheaţă“, susţine Max. Aceasta este prelucrată cu utilaje speciale - snow crusher. Artiştii adaugă şi zăpadă artificială, având în vedere cantitatea necesară unor sculpturi de mari dimensiuni. Ea este obţinută prin pulverizarea de azot lichid la temperatura de -197 grade Celsius şi apă, care împreună dau cristale de gheaţă. Fiecare dintre artişti are propria tehnică şi ustensilele sale, iar sculpturile sunt realizate de la vârf spre bază. Detaliile sunt realizate la final, fiind utilizate diverse aparate, inclusiv fierul de călcat cu vapori.