miercuri, 12 septembrie 2012

Cele mai frumoase parcuri urbane din lume

Potrivit Environmental Graffiti, iata zece dintre cele mai frumoase astfel de parcuri, care sunt foarte cautate si de turisti. 
1. Gradinile Butchart, Columbia Britanica, Canada
In 1909, Jennie Butchart a inceput sa infrumuseteze o veche cariera de piatra, iar la scurt timp a inceput sa isi invite apropiatii sa vada realizarea ei. Dupa ce a construit prima gradina, familia Butchart a adaugat o alta, in stil italian si una cu trandafiri, iar dupa acestea au venit si altele.
In prezent, Gradinile Butchart primesc vizitatori din intreaga lume si sunt cotate ca fiind printre cele mai frumoase de pe Terra. 
2. Central Park, New York, SUA
Faimosul Central Park din New York este unul dintre cele mai frumoase parcuri din lume care sunt complet inconjurate de o intindere urbana densa. Cand a fost deschis, in 1857, a avut 770 de acri, iar mai tarziu s-a extins la 843.
De-a lungul istoriei sale, cel mai vizitat parc din America a trecut prin diverse perioade de declin si restaurari, astazi fiind insa bine intretinut, cu o rata scazuta a infractionalitatii si cu multe oferte de activitati in aer liber - plimbari cu barca si cu caiacul, vizitarea unei gradini zoologice si chiar escaladari. 
3. Parcul Guell, Barcelona, Spania
Construit in prima parte a secolului XX, acest parc contine elemente arhitecturale deosebite, cel care si-a lasat amprenta asupra lui fiind chiar Antoni Gaudi. Una dintre atractiile cele mai cautate ale parcului este terasa principala, care include o banca in forma de sarpe. Se crede ca Gaudi a realizat aceasta banca dupa modelul unei femei goale stand in lut umed. Parcul face parte din patrimoniul UNESCO.
4. Keukenhof, Lisse, Olanda
Keukenhof, cunoscut si sub denumirea "Gradina Europei", este cea mai mare gradina cu flori din intreaga lume, in fiecare an fiind plantati in jur de sapte milioane de bulbi.  A fost deschisa in 1949 ca loc in care florarii din toata Europa isi puteau expune plantele hibride. In 2011 a fost deschisa din martie pana in mai.
5. Wiener Prater, Viena, Austria
Parcul Wiener Prater include unul dintre cele mai impresionante bulevarde, Hauptallee, care este inchis traficului si care este marginit de castani, iar printre alte atractii notabile ale acestuia se numara si o cale ferata ingusta, Liliputbahn.
Parcul Prater a fost deschis locuitorilor orasului si turistilor in 1766, desi a continuat sa fie folosit si pentru vanatoare (scopul sau initial) pana in 1920. 
6. Parcul Griffith, Los Angeles, SUA
Acest parc de 4.310 acri este renumit in special pentru aspectul sau salbatic, el gazduind si Observatorul Griffith, si a fost ales ca loc de filmari pentru multe lungmetraje. Din nefericire, insa, a avut parte de mai multe incendii, cel din 2007 distrugand 817 acri. Infiintarea parcului a fost posibila datorita colonelului Griffith J. Griffith, care a donat pamantul orasului Los Angeles, in 1896. 
7. Parcul Roundhay, Leeds, Anglia
Cu o suprafata de peste 700 de acri, parcul Roundhay din Leeds este unul dintre cele mai mari parcuri urbane din Europa si adaposteste trei mari gradini: Canal, Monet si Alhambra.  Totodata, in acest parc poate fi gasita si o constructie care a fost ridicata in 1812 cu scopul de a semana cu o poarta de castel. Parcul a devenit public in 1871. 
8. Gradina Zoologica Silesian, Katowice si Chorzow, Polonia
Pe langa o gradina zoologica ce adaposteste 2.500 de animale, aceasta include si Parcul Central Silesian, ce impresioneaza printr-o vale dedicata dinozaurilor - contine mulaje la scara reala a 16 dinozauri din specii diferite. Gradina Zoologica Silesian a fost fondata in 1954, pe o suprafata de 47,6 hectare. 
9. Master of the Nets Garden, Suzhou, China
Master of the Nets Garden este o gradina linistita din zgomotosul oras Suzhou, ce gazduieste peste 6 milioane de oameni.  Face parte din Gradinile Clasice din Suzhou, care sunt incluse in patrimoniul UNESCO, si are cel putin doua elemente iesite din comun: un chiparos de aproximativ aceeasi varsta cu Dinastia Ming si un pin care are si el cateva sute de ani vechime. 
10. Parcul Fort Canning, Singapore
Acest parc este situat pe un mic deal din centrul orasului stat Singapore, iar de-a lungul timpului a fost folosit chiar si in scopuri militare sau guvernamentale. Printre atractiile principale ale acestuia se numara Gradina Spice, portile gotice, cupolele si nu numai. Fort Canning a fost deschis publicului abia in 1966, pana atunci fiind utilizat in scopuri militare.