marți, 8 noiembrie 2011

Atmosferă de Ev Mediu, în bisericile, satele şi oraşele - fortăreţe din Transilvania

Biserica fortăreaţă din Biertan. Foto: turismland.ro

* Edificiile înălţate cu secole în urmă în Vest au fost fortificate pentru a fi ferite de atacuri şi invazii *
Originari din regiunile Rinului şi Moselei (Luxemburg şi Saxonia), de unde provine şi numele lor, saxonii transilvăneni au fost trimişi să formeze, pentru prima dată, colonii în Transilvania la începutul secolului al XII-lea. Motivul iniţial pentru care au fost trimişi la graniţele sud-estice ale Transilvaniei a fost unul economic: conducătorii maghiari voiau să pună bazele unor sate şi oraşe bogate, care să aducă venituri consistente. Invaziile, atacurile şi raidurile devastatoare care aveau loc cu regularitate în Evul Mediu i-au forţat să-şi transforme bisericile în adevărate fortăreţe. Vremurile brutale au trecut, scrie www.iloveromania.ro, dar edificiile, care păstrează urmele grelelor atacuri, continuă să fie comori impresionante ale unei realităţi unice.
Cetatea rurală din Calnic
Se află în satul cu acelaşi nume, în judeţul Alba, la 13 km de Sebeş.
A fost construită în jurul anului 1200 şi a aparţinut conţilor Kelling. Are o incintă ovală dominată de turnul Siegfried, care este alcătuit din parter şi trei etaje ce serveau drept locuinţă, o capelă şi două turnuri de pază. În secolele XV şi XVI, au fost făcute modificări astfel încât să devină o cetate rurală, iar sistemul ei de apărare a fost completat prin adăugarea unei serii de ziduri exterioare masive şi a unui şanţ cu apă care înconjoară cetatea. În apropierea cetăţii se poate vedea fosta casă parohială construită în secolul al XVI-lea, iar un drum de acces duce la biserica protestantă construită în secolul al XV-lea de comunitatea saxonă din Transilvania. Patru secole mai târziu, bisericii i s-au adus modificări în stil neo-gotic, care încă păstrează picturile şi elementele de sculptură originale. În holul cetăţii au fost organizate expoziţii documentare şi de artă, iar capela a devenit o sală de întâlniri unde se organizează simpozioane, conferinţe şi congrese. În aceste încăperi au avut loc concerte şi audiţii de muzică medievală, renascentistă şi barocă.
Bastioane, poduri basculante şi şanţuri cu apă
Oraşul Prejmer se află la o distanţă de 15 km de Braşov. Localitatea, ce reprezintă cea mai masivă construcţie de acest gen din Transilvania, a fost înălţată în secolele XIV şi XV sub forma unui cerc, având ziduri cu o grosime de 3-4 m şi o înălţime de 12 m, cu bastioane, porţi de fier şi poduri basculante. Dispune de un mecanism de război mai puţin obişnuit: faimosul “organ al morţii”, făcut din mai multe arme care puteau trage în acelaşi timp, cauzând pierderi semnificative inamicului. Oraşul era înconjurat de şanţuri adânci care erau umplute cu apă ori de câte ori inamicii erau aproape. Una dintre cele mai vechi biserici din Transilvania, cu o arhitectură unică, poate fi văzută în centrul oraşului. Altarul bisericii este o preţioasă operă de artă a secolului XV.
Apreciată de oaspeţi cu sânge albastru
Cetatea rurală Viscri - aparţinând de comuna Buneşti - se află la o distanţă de 17 km de Rupea (judeţul Braşov) şi a fost vizitată inclusiv de prinţul Charles al Marii Britanii. În interiorul cetăţii se poate vedea o biserică de secolul XIII, construită în stil gotic, cu modificări aduse în secolele XV-XVII. Biserica este delimitată, la est, de camera corului, a cărei formă iniţială era semicirculară şi de un turn masiv, la vest. În biserică există şi vestigii de artă sculpturală romană (baptisteriul, firida, arcul de triumf, arcada). Zidul care înconjoară cetatea este fortificat cu trei turnuri şi două bastioane.
Biserica – fortăreaţă
Lăcaşul de cult din Darjiu (la 18 km de Odorheiu Secuiesc), este un monument arhitectural istoric şi religios, care se păstrează în stare bună şi astăzi. Fortăreaţa este înconjurată de ziduri înalte şi impunătoare de piatră. Elementele de arhitectură romană datează din secolele XII-XIV, iar cele gotice din a doua jumătate a secolului XV. Biserica a fost fortificată în anul 1400, iar frescele gotice (care au fost pictate în anul 1419), ilustrează legenda regelui Ladislau şi scene inspirate din supliciile martirilor. Biserica se află în centrul incintei şi este înconjurată de ziduri de apărare înalte de 5 metri. Turnul bisericii, amplasat în partea de sud, este elementul cel mai vechi din sistemul de fortificare.
Bijuterie arhitectonică creată de nemţi
Cetatea rurală din Saschiz, amplasată la o distanţă de 20 km de Sighişoara, este un refugiu care datează din secolul al XIV-lea. A fost construit de comunitatea germana pe un deal la vest de sat şi este prevăzut cu 7 - 9 ziduri înalte, de piatră şi turnuri de apărare pătrate. Reprezintă o excepţie, deoarece cetăţile saxone din Transilvania erau construite în interiorul satelor sau oraşelor, nu în afara lor. Oraşul, care încă păstrează multe elemente din arhitectura iniţială, are o incintă cu ziduri, cu patru turnuri la colţuri şi două turnuri la intrare (turnul de la intrare şi turnul de pază), a căror funcţie principală era aceea de a păzi şi proteja cetatea. În centrul incintei a fost construită o capelă. Aici a fost descoperită o cantitate mare de obiecte preistorice şi medievale, monede medievale şi moderne, o sabie, un inel, o brăţară, ce se află în custodia Muzeului Naţional din Sighişoara.
Sediu al Episcopiei luterane, vreme îndelungată
Biertan se află la o distanţă de 25 km de Mediaş, cetatea fiind amplasată în centrul satului. Faţada sitului nu a fost modificată de prezenţa clădirilor de dimensiuni foarte mari, recent construite, aşa că, încă există o armonie peisagistică între monument, oraş şi cadrul natural. Prima incintă a bisericii (prevăzută cu patru turnuri) se află în vârful dealului, în timp ce a doua se află la poalele dealului şi captează atenţia printr-o serie de arcuri care susţin sala de pază. Construită într-un stil gotic târziu şi menţionată într-un document oficial în anul 1412, biserica a fost ridicată pe ruinele unui edificiu străvechi şi a suferit o serie de schimbări şi extinderi de-a lungul secolelor. Interiorul ei este omogen din punct de vedere stilistic, iar piesele de mobilier şi sculpturile artistice din piatră datează din aceeaşi perioadă. Biserica găzduieşte piese extrem de valoroase: un paravan de altar, în stilul gotic târziu şi un candelabru sofisticat. Poarta sacristiei este dotată cu un sistem ingenios de încuietoare (o realizare remarcabila a artiştilor din Evul Mediu). Cele şapte covoare aduse din Asia Minor, alte ţesături care ilustrează diferite steaguri ale breslelor, baptisteriul şi uşile din nord, sud şi vest sunt considerate de o mare valoare. Biserica fortăreaţă din Biertan a câştigat valoare istorică şi datorită faptului că a fost timp de trei secole sediul central al Episcopiei luterane din Transilvania.