* Există numeroase regiuni viticole foarte
apreciate de cunoscători, multe dintre ele cu o îndelungată istorie, în cursul
căreia soiurile au fost îmbunătăţite, de la an la an *
Pentru
cunoscătorii rafinaţi, un vin de calitate este o adevărată comoară, anumite
soiuri ajungând să valoreze enorm pentru pasionaţi. Sticle cu vinuri din ani
legendari printre colecţionari se vând la licitaţiile internaţionale pentru sume
fabuloase, similare celor plătite pentru opere de artă cu cotă. În lume
sunt numeroase podgorii cu soiuri de renume, parte dintre ele fiind evidenţiate
pe www.gradinamea.ro:
- Andalucia. În această regiune din sud-vestul Spaniei sunt cele mai mari podgorii
din lume. Vinurile din zonă sunt foarte apreciate, aici organizându-se adesea
excursii, pentru curioşi din întreaga lume. Pornind din Sevilia, aceştia vor
ajunge în final la Jerez de Frontera, unde vor afla mai multe despre vechea
artă a vinurilor şi a produselor derivate, precum oţetul din vin sau brandy-ul.
Firesc, vizitatorii pot să şi guste din specialităţile zonei, în tandem cu
vinurile savuroase;
- Cape Winelands. La doar 45 de minute de mers de Cape Town, spre nord-est, Africa
de Sud se poate lăuda cu o regiune viticolă foarte apreciată. În total, peste
145 de mile pătrate de vii de tot felul, migălos îngrijite an de an. Una dintre
cele mai cunoscute podgorii de aici este Bergkelder, cu faimoasa sa
"pivniţă în munte". În regiune mai puteţi găsi restaurante de lux,
precum Bosmans, aflat în Grand Roche Hotel din Paarl, unde meniul include
numeroase soiuri locale de vin, din ani diferiţi, pentru toate gusturile;
- Valea Loarei. Un
adevărat simbol al rafinamentului exclusivist în lumea vinului, această vale
fertilă, acoperită de diferite soiuri de viţă de vie, are o îndelungată istorie
în domeniu, încă din epoca în care castelele regale sprijineau arta vinurilor.
Majoritatea soiurilor produse aici sunt vinuri albe, precum Sauvignon Blanc, Muscadet
sau Chenin Blanc, dar şi vinuri roşii şi roze, buchetul amintind de aromele
fructelor, precum Cabernet Franc, toate putând fi degustate aici;
- Mendoza. În
afara viţei de vie care acoperă mai multe hectare, această regiune din Argentina
se poate lăuda cu un evantai de staţiuni alpine, fiind una dintre destinaţiile
turistice populare ale Americii de Sud. Datorită altitudinii la care creşte viţa
de vie, vinurile au un buchet aparte, uşor de recunoscut de cei care se pricep.
În tot cursul anului se pot gusta aici diverse specialităţi. În perioada festivalului
anual al recoltei, Vendimia, care începe în ianuarie, vizitatorii pot descoperi
vechi ritualuri, sărbători şi obiceiuri folclorice, ceremonii păstrate de
secole, toate însoţind vinurile variate;
- Niagara. Cine
ar fi crezut că în această regiune, în afară de celebra cascadă, se găsesc şi
podgorii de cea mai bună calitate. Soiurile de vinuri produse aici variază de
la Chardonnay la Riesling, de la Pinot Noir la Cabernet Franc. Cel mai apreciat
vin este cel făcut din strugurii culeşi după primul îngheţ al iernii, cu un
buchet aparte, foarte proaspăt şi răcoritor. În puţine locuri din întreaga lume
puteţi găsi acest soi de vin;
- Oregon. Aici
se produc peste 40 de soiuri de vin, de la Pinot Noir la Chardonnay, Merlot,
Riesling sau Syrah. Centrul regiunii este Valea Willamette, care îi atrage pe
cunoscători cu vinul Pinot Noir, cunoscut în întreaga lume şi câştigător al mai
multor premii la concursurile de specialitate;
- Porto. Pentru
pasionaţi, Porto înseamnă un singur lucru: vinul de Porto. Un produs legendar,
menţionat adesea prin cărţi şi filme, un vin tare, dulce, produs aici de
secole, în Vila Nova de Gaia. Tot aici cei atraşi de renumele vinului de Porto
se pot caza în peste 50 de mici hoteluri, pot degusta specialităţile locale sau
pot vizita distileria deschisă în 1790, în clădirea unei foste mănăstiri.
Zone viticole, ideale pentru o vacanţă autumnală
- Baden, Germania. Vinurile produse în această
regiune sunt unice şi recunoscute pentru aroma puternică şi aciditatea lor
specifică. Soiul dominant este Pinot Noir-ul, care produce vinul cunoscut ca
"aristocratul vinurilor roşii". Iubitorii vinurilor albe se pot
desfăta aici cu Pinot Gris şi cu Muller Thurgau. Podgoriile acceptă oaspeţi şi
sunt adesea asociate cu restaurante care oferă vizitatorului mâncarea cel mai
bine potrivită cu vinurile locale. Dacă aţi ajuns în zonă trebuie să vizitaţi
crama podgoriei Carl Schmidt-Wagner, care vinde unele dintre cele mai bune
vinuri demiseci şi Riesling;
- La
Rioja, Spania. Aflată în zona de nord a ţării, regiunea Rioja a
fost întotdeauna o zonă producătoare de vinuri exportate astăzi în peste 100 de
ţări. Pornind din deja binecunoscutele oraşe turistice San Sebastian sau Bilbao,
puteţi vizita o diversitate de crame şi podgorii locale mici sau mari. Vinurile
roşii, rose şi albe de aici sunt o adevărată desfătare pentru simţurile
degustătorilor. Încercaţi neapărat Crianza, Reserva şi Gran Reserva, vinuri
care diferă prin anul producţiei şi gradul de fermentare. Fiecare cramă sau
"bodegă" are vinuri proprii pe care le puteţi degusta şi chiar cumpăra;
- Alsacia,
Franţa. Satele pitoreşti şi cramele locale de familie din zonă atrag peste 8
milioane de turişti anual. Peste 67 de sate şi-au deschis cramele şi
"vinăriile" către public oferind, de asemenea, celebrele mâncăruri
franţuzeşti. În Alsacia veţi putea gusta dintr-o mare diversitate de vinuri:
Pinot Noir, Pinot Blanc, Tokay Pinot Gris, Riesling, Gewurztraminer, Sylvaner,
Muscat d'Alsace;
- Australia, zona de sud-est.
În ultima vreme, vinurile produse în sud-estul Australiei au invadat pieţele
americane şi au un real succes. La Penfolds Grange - o podgorie imensă şi
premiată, se pot savura zeci de vinuri Chardonnay, Sauvignon sau Shiraze. În
apropiere de Sydney, turiştii pot descoperi Pinot Noir-uri excelente iar în Valea
Yarra au la dispoziţie vinuri spumoase uimitoare. Puteţi încerca plimbarea cu
balonul cu aer cald şi gusta vinul spumos cu aromă de kiwi;
- Maipo Valley, Chile. Aici
veţi descoperi vinuri de calitate superioară, la preţuri foarte mici.
Pasionaţii spun că merită să vizitaţi Chile fie şi numai pentru zonele sale
viticole. Cele mai bune vinuri de aici, din Valea Maipo, sunt Cabernet Sauvignon,
Merlot şi Pinot Noir;
- Douro, Portugalia. Aici veţi degusta adevăratul vin de Porto. La Quinta de Vesuvio, spre exemplu, aveţi de ales între cei mai buni 15 ani de producţie ai vinului de Porto;
- Napa Valley, California, SUA. Străjuită de munţi în fiecare parte, Valea Napa este plină de struguri. Aici veţi găsi peste 220 de producători de vinuri, de la familiile de localnici până la companiile mari, cu producţii de milioane de sticle anual;
- Douro, Portugalia. Aici veţi degusta adevăratul vin de Porto. La Quinta de Vesuvio, spre exemplu, aveţi de ales între cei mai buni 15 ani de producţie ai vinului de Porto;
- Napa Valley, California, SUA. Străjuită de munţi în fiecare parte, Valea Napa este plină de struguri. Aici veţi găsi peste 220 de producători de vinuri, de la familiile de localnici până la companiile mari, cu producţii de milioane de sticle anual;
- Toscana, Italia, este una dintre cele mai celebre zone viticole din lume. Aici veţi găsi
celebrul vin Chianti, considerat de mulţi cel mai bun vin italian. În
excursiile voastre prin Toscana trebuie să mai descoperiţi şi Brunello di
Montalcino, un vin roşu scump, dar deosebit. Însă cea mai frumoasă experienţă în
Toscana se va dovedi degustarea de vinuri locale, fără nume, pe care nu le veţi
găsi niciodată comercializate;
- Bordeaux, Franta. Vinurile roşii de Bordeaux sunt un simbol al calităţii şi al aromelor unice. Merlot, Cabernet Sauvignon sau Cabernet Franc sunt îmbuteliate sub mărci celebre precum Pomerol, Graves sau Malbec. Iar vinurile de Bordeaux sunt puse în valoare în combinaţie cu mâncărurile tipic franţuzeşti din regiune. Dacă ajungeţi în zonă, nu rataţi podgoria din Saint Emilion, un oraş tip cetate medievala, care produce vinul cu acelaşi nume.
- Bordeaux, Franta. Vinurile roşii de Bordeaux sunt un simbol al calităţii şi al aromelor unice. Merlot, Cabernet Sauvignon sau Cabernet Franc sunt îmbuteliate sub mărci celebre precum Pomerol, Graves sau Malbec. Iar vinurile de Bordeaux sunt puse în valoare în combinaţie cu mâncărurile tipic franţuzeşti din regiune. Dacă ajungeţi în zonă, nu rataţi podgoria din Saint Emilion, un oraş tip cetate medievala, care produce vinul cu acelaşi nume.