marți, 1 februarie 2011

Idei mai mult sau mai puţin trăsnite, pentru combaterea încălzirii globale

* Fenomenele meteo extreme şi temperaturile halucinante cu care ne confruntăm vară de vară obligă oamenii de ştiinţă să caute soluţii pentru menţinerea unor condiţii rezonabile de viaţă pe planetă *
Uniunea Europeană va pune în aplicare planul său de combatere a încălzirii globale din 2013. Planul vizează reducerea gazelor de seră ale UE cu 20% până în anul 2020 şi creşterea ponderii energiei din resurse regenerabile la 20% din consumul european, precum şi economii de energie de 20%. Un acord mondial cu state mai poluante, precum SUA, China sau India, ar ridica efortul de reducere al emisiilor la 30%.
Răcirea planetei cu ajutorul plantelor ce reflectă lumina solară
Un studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Bristol din Marea Britanie, citat de www.StiintaAzi.ro, duce la concluzia că prin selectarea atentă a varietăţilor de plante agricole cultivate, mare parte din Europa şi America de Nord ar putea avea temperaturi mai mici cu până la un grad în timpul sezonului de vară. Acest lucru ar însemna o răcire de 0.1˚ C la nivel mondial, echivalentul a 20% din încălzirea globală produsă de la “Revolutia Industrială” până astăzi.
Culturile agricole constituie deja o metodă de combatere a încălzirii globale datorită proprietăţii plantelor de a reflecta razele soarelui într-o proporţie mai mare decât vegetaţia naturală. Nu toate speciile unei culturi au aceeaşi capacitate de reflexie şi de aceea este necesară alegerea celor care reflectă mai bine razele solare.
Dr. Andy Ridgwell şi colegii săi de la Universitatea din Bristol sunt de părere că aceste culturi ar trebui alese în aşa fel încât sa se exercite un control asupra climatului în aceeaşi măsură în care sunt alese pentru a maximiza producţia de hrană. Echipa încearcă să aleagă dintre speciile cultivate pentru producerea de hrană în loc să le înlocuiască cu altele noi, astfel realizându-se maximizarea reflexiei solare fără a fi afectată producţia de hrană. 
Împădurirea zgârie-norilor, o posibilă soluţie
În scopul combaterii efectelor încălzirii globale, arhitecţii au pus la punct un scenariu revoluţionar: "zgârie norii împăduriţi". Se estimează că novatoarele clădiri vor putea adăposti o pădure întreagă, numărând 400 de arbori şi având capacitatea de a absorbi mari cantităţi de dioxid de carbon, informează Daily Mail.
În plus, conform planului urbanistic, aceste clădiri ar trebui amplasate în apropierea fabricilor vinovate de cea mai mare poluare. Copacii vor fi plantaţi pe mai multe etaje ale clădirii, care va avea o înălţime de 120 de metri. Mai mult, construcţia va avea în dotare şi un sistem bazat pe energie eoliană, ce are drept scop asigurarea aprovizionării cu apă şi nutrienţi pentru arbori.Singura sursă exterioară necesară este energia electrică, pentru funcţionarea unui lift care va fi folosit de personalul clădirii", a declarat purtătorul de cuvânt al Nectar Product Development, firma care a elaborat proiectul.
Acoperişuri şi drumuri albe împotriva încălzirii globale
Această soluţie „low tech” şi cu costuri reduse a fost avansată de către secretarul pentru Energie al SUA, Steven Chu, laureat Nobel pentru Fizică, relatează The Times, citat de Gândul. El crede că dacă toate acoperişurile şi drumurile din lume ar fi vopsite în alb sau în culori cât mai deschise, lumina şi căldura de la Soare ar fi respinse într-o mai mare măsură şi aceasta ar avea un impact însemnat în lupta împotriva încălzirii globale. Oficialul american este convins că reflectarea luminii solare în acest mod ar echivala cu retragerea tuturor automobilelor de pe şosele lumii vreme de 11 ani, dacă s-ar încerca oprirea emisiilor cu efect de seră produse de acestea. Ca efect secundar, acoperişurile albe ar ţine răcoare în case şi ar reduce consumul de electricitate pentru aerul condiţionat, apreciază Chu. Secretarul Energiei şi-a expus planurile la o conferinţă organizată la Londra, la Palatul Saint James, unde Prinţul Charles al Marii Britanii a reunit 60 de cercetători din diferite domenii, alături de 20 laureaţi Nobel, cerându-le să împărtăşească soluţii pentru combaterea încălzirii globale.
Nori “injectaţi” cu sare
Stephen Slater, profesor de design în inginerie la Universitatea Edinburgh şi profesorul John Latham, de la National Centre for Atmospheric Research din Colorado au folosit rachete cu sare pentru a testa dacă este posibilă crearea norilor stratocumulus marini.
Aceşti nori comuni, de mică înălţime, ar putea ajuta la reflectarea razelor solare, şi, prin urmare, la combaterea încălzirii globale. "Trebuie să îi facem să reflecte cu 10% mai mult decât acum", a declarat profesorul Salter, citat de www.realitatea.net
Când particulele de apă sărată se înalţă într-un nor, redistribuie umezeala, crescând astfel reflecţia. Drept rezultat, norul trimite înapoi în spaţiu razele de soare. După primele teste, aproximativ 300 de rachete vor fi trimise la nivelul mării dintr-un vas aflat în apropierea coastei sud africane.
O posibilă problemă ar fi că metodele ce ţin de geo – inginerie sunt considerate periculoase de unii oameni de ştiinţă pentru că interferează cu ecosistemele delicate din lume. Cea mai mare îngrijorare legată de experimentul profesorilor Salter şi Latham este că acesta va altera structura şi densitatea norilor şi că ar putea avea efecte semnificative locale asupra climatului şi precipitaţilor.
Catalog NASA cu idei trăsnite
NASA a alcătuit un raport în care enumeră şi explică detaliat cele mai trăsnite idei pentru combaterea încălzirii globale. Milionarul american Richard Branson, menţionează www.stiri.acasa.ro, a oferit nu mai puţin de 25 milioane USD pentru cel care va găsi o soluţie fezabilă de salvare a planetei. Printre ideile “contabilizate” de NASA figurează:
1. Umbrela spaţială. Este un concept pentru creionarea căruia NASA a cheltuit 75.000 USD, informează Fox News. Inventată de astronomii de la Universitatea din Arizona, "umbrela" este ca un nor, compus din trilioane de "farfuriuţe zburătoare", ce acţionează ca mici reflectoare ce ar sta între Pământ şi Soare, coborând temperatura planetei. Tehnologia, materialele şi dispozitivul de lansare ar fi realizabile, spun cercetătorii;
2. Vulcanul artificial. Ideea a apărut odată cu erupţia Muntelui Pinatubo, din Filipine, acum 16 ani, când savanţii au constatat că particulele de sulfaţi, emise de vulcan în atmosfera superioară, reflectau lumina solară şi au răcit planeta. Mai mulţi savanţi, între care laureatul Nobel Paul Crutzen, au propus construirea unor "vulcani", sub forma unor motoare cu reacţie, tunuri sau baloane, care emit tone de sulfaţi. Centrul Naţional pentru Cercetarea Atmosferei al SUA a dedicat şase săptămani derulării unor simulări computerizate ale "vulcanului artificial";
3. "Însămânţarea" oceanului cu fier. O companie privată din California se ocupă de derularea proiectului, Planktos Inc. lansând pentru început croaziera navei Weatherbird II, care a deversat în Pacific 50 de tone de praf de fier, menite să genereze plancton. Acesta, la rândul său, ar urma să consume din dioxidul de carbon atmosferic;
4. "Copacii", inventaţi acum zece ani de Klaus Lackner, profesor la Universitatea Columbia, sunt nişte dispozitive de oţel asemenea unor antene înalte de circa 70 de metri, avand în vârf filtre de mărimea unor televizoare. Lackner ia în calcul plantarea a câte 100.000 de asemenea "copaci" de oţel, împreună cu turbinele care ar produce energia necesară funcţionării lor.