luni, 4 aprilie 2011

Hormoni, nicotină şi mâncare de bebeluşi, în regimuri de slăbire aiuristice

Dieta cu banane, preferata asiaticilor
* De-a lungul timpului, oamenii au testat cele mai ciudate si periculoase diete, dorindu-şi, pur şi simplu, să arate mai bine ca semenii lor *
În zilele noastră, fac carieră şi regimuri cât de cât logice, prescrise de nutriţionişti, care au toate şansele să dea rezultate, important fiind şi ca noua linie corporală să se menţină şi după terminarea dietei. Numai că, dacă e să ne luăm după enumerarea făcută de everydayhealth.com, multe cure de slăbire lansate, timp de decenii, pe mapamond, aveau toate şansele să-i aducă pe protagonişti direct în saloanele spitalelor şi nu pe coperta revistelor, de unde zâmbesc manechinele de succes.   
Dieta ...injectabilă
Un medic ce practica în Marea Britanie a anilor '50, A.T.W. Simeons, susţinea că cea mai eficientă dietă este cea care presupune consumul a numai 500 de calorii pe zi şi injectarea cu un hormon produs în mod normal la începutul sarcinii, coriogonadotrofina.
Dieta hCG, după numele hormonului, funcţionează pentru că numărul caloriilor este atât de mic încât este imposibil să nu slăbeşti. Cât despre injecţiile cu acest hormon, ele pot avea ca efect secundar depresia, durerile de cap şi chiar cheagurile de sânge, fiind de-a dreptul periculoase. În plus, nu există dovezi conform cărora ar ajuta la cura de slăbire. În schimb, s-a dovedit că măreşte fertilitatea.
Dieta pentru fumători
Oricât de incredibil ar părea, în anii '20 producătorii de ţigări făceau reclamă produselor lor spunând că sunt excelente pentru slăbit, pentru că inhibă pofta de mâncare. Ţigările nu au calorii, iar nicotina este un stimulent, spuneau ei. Toate acestea se întâmplau cu mult înainte ca efectele nocive ale fumatului să fie cunoscute, cancerul pulmonar şi afecţiunile inimii fiind doar două dintre bolile asociate cu fumatul.
Săpunuri… pentru siluetă
Dieta Aoqili presupunea folosirea unor săpunuri cu aloe vera şi alge, despre care se spunea nu numai că fac pielea mai catifelată, ci şi că dizolvă grăsimea de sub piele. E drept că asiaticii folosesc aceste săpunuri de multă vreme, fiindu-le binecunoscute calităţile, dar în niciun caz asupra taliei.
Mese zilnice, înlocuite de reprize ample de somn
Acest tip de cură de slăbire, care propovăduieşte dormitul aproape incontinuu, este adoptat şi în ziua de azi, din păcate. Deşi e adevărat că un organism lihnit de foame este unul obosit, somnul apărând imediat, dieta, practicată cândva chiar de Elvis Presley, e una extrem de periculoasă. În plus, există îndeajuns de multe studii care au demonstrat că somnul în exces în niciun caz nu duce la slăbire, ci mai degrabă la luarea în greutate şi chiar la obezitate.
Te saturi, mestecând
În anii 1900, dieta care promitea o talie fină ca de albină era foarte populară, propunând doritorilor să mestece mâncarea extrem de mult, pentru că tot ce este nutritiv să iasă din alimente, după care să fie îndepărtată.
Se spune că inclusiv industriaşul John D. Rockefeller era un adept al acesteia, la fel ca şi John Harvey Kellogg sau scriitorul Henry James. În spatele acestei diete se află însă ceva adevăr. Studiile au arătat că dacă investeşti timp în mestecat, te vei simţi mai repede sătul.
Lentile ce schimbă “look”-ul mâncării
Dacă nu mai arată apetisant, poate vei lăsa farfuria neatinsă - acesta era principiul pe care se baza o trecută cură de slăbire. Recomandaţi erau ochelarii cu lentile albastre, prin care puţine alimente aveau şanse să arate altfel decât dezgustător. Însă rezultatele nu au fost cele aşteptate, pentru că, în cele din urmă, foamea biruia. În plus, aveau de suferit şi ochii, albastrul nefiind cea mai sănătoasă culoare pentru ei.
Dieta cu mâncare de bebeluşi
Această cură de slăbire relativ nouă, prin urmare extrem de populară la Hollywood, presupune înlocuirea a două sau chiar trei mese pe zi cu mâncare de bebeluş la borcan. Dieta, preferata lui Jennifer Aniston, dă rezultate dacă te limitezi la un borcănel la o masă, pentru că, practic, numărul caloriilor este mic. Chiar dacă acest tip de hrană este pură şi bogată în vitamine, nu este potrivită pentru adulţi. Îndată ce este încheiată, kilogramele vor reveni în timp record.
Dietă cu discuri demachiante
Greu de crezut, însă femeile înghiţeau chiar vată pentru a-şi umple stomacul şi a mânca mai puţin la masă. Numai că acelaşi efect poate fi obţinut cu un pahar mare de apă, băut înainte de masă, fără a exista şi efectele secundare nocive, precum cele suferite de tractul digestiv.
 Elixirul magic
În anii '70, era la modă dieta cu Prolinn, un elixir "magic" făcut din piei de animale digerate, tendoane şi alte produse luate direct de la abator, combinate cu îndulcitori şi arome artificiale. A fost interzis după ce câteva persoane au murit, ingerând acest produs.
 Dieta cu banane, preferata asiaticilor
Să mănânci banane dimineaţa, la micul dejun, şi să slăbeşti? Sună prea uşor. Aşa au crezut şi asiaticii, scrie aol.com, care au luat cu asalt supermarketurile, golind rafturile cu banane. Conform acestei diete cu rădăcini în Asia, dimineaţa, la micul dejun, se poate consuma o banană sau chiar mai multe, în combinaţie cu apa, la temperatura camerei.
În timpul zilei, în afara prânzului şi cinei (unde se poate consuma orice), se mai poate servi o gustare. Nu sunt admise deserturile, iar ultima masă nu trebuie să fie mai târziu de ora 20.00. Stingerea, obligatoriu, până la miezul nopţii.
Şi totuşi, nu există garanţii că dieta are, într-adevăr, urmări. Şi chiar dacă există, acestea ar putea fi puse foarte bine pe seama lipsei de dulciuri, stilului de viaţă echilibrat şi abundenţei de apă. Pentru că, se ştie, bananele chiar îngraşă!
Regimul cu prăjituri
Adorăm dietele în care prăjiturile nu sunt puse la colţ. Dar chiar să se promită că vei slăbi 7 kilograme mâncând prăjituri?!... “Cookie Diet” se bazează pe 6 tipuri de prăjituri, realizate după reţetele lui Sanford Siegal, creatorul acestui regim. În afara prăjiturilor, este permisă o singură masă pe zi.
De ce ar putea funcţiona? Datorită celor 800 de calorii ingurgitate. Cei care l-au încercat spun, însă, că e un regim de înfometare, de fapt.
Dieta “part-time”
James B. Johnson propune o dietă cel puţin trăsnită. El sugerează dieta în care o zi mănânci cât vrei şi în următoarea "faci foame". Oricât de bine ar suna, luând în consideraţie doar zilele în care ai undă verde la orice, adevărul e că acest tip de alimentaţie nu are efecte pozitive decât pe moment, înregistrându-se, într-adevăr, reducerea parţială a greutăţii.
Dezavantajul este că toţi cei care l-au urmat au declarat că au urât zilele de înfometare. În plus, s-au simţit mereu frustraţi, enervaţi. Cu toţii au recunoscut că n-ar putea ţine această dietă pentru multă vreme.
Tratament “după chipul şi asemănarea noastră”
Există şi un regim de slăbire care se bazează pe studiul atent al feţei, în urma căruia se stabileşte lista alimentelor care vor fi incluse în dietă şi a celor care nu trebuie să se regăsească. Dieta, promovată de Kate Winslet, care se jură că aşa a scăpat de greutatea acumulată în urma sarcinii, presupune studiul atent al texturii tenului, ochilor şi părului, pentru a se stabili intoleranţa la diferite alimente.
Speriaţi că li se va citi totul pe chip, cei care urmează “Facial Analysis Diet” tind să se odihnească, să se hidrateze şi să consume mai multe fructe, fapt ce îi ajută, într-adevăr, să piardă în greutate. Dar doar atât timp cât cineva le va studia cu atenţie chipul.