duminică, 12 iunie 2011

Hackerii români dau dureri de cap poliţiştilor din întreaga lume

* Parte dintre ei se aleg, pentru faptele lor, cu ani grei de închisoare *
Poliţia Naţionala din Spania a reţinut acum două veri cinci români acuzaţi de furt de identitate şi fraudă în valoare de 23.500 de euro, pe un cunoscut site de licitaţii pe Internet, E-bay. Între cei arestaţi se afla şi unul dintre cei mai căutaţi delincvenţi în România, informa un comunicat al poliţiei spaniole, citat de Europa Press. Operaţiunea "Rumbera" s-a finalizat odată cu arestarea celui de-al cincilea membru al grupului, unul dintre cei mai căutaţi delincvenţi din România, pe numele căruia a fost emis un mandat european de arestare pentru mai multe furturi comise cu violenţă. Potrivit Poliţiei din Spania, hoţii ofereau produse electronice foarte cerute, la preţuri accesibile, pentru a-i atrage pe cumpărători, şi primeau în avans banii în conturile lor bancare, fără a le trimite ulterior şi obiectele oferite spre vânzare.
”Cazare” în închisorile americane, pe termen lung
 La finele anului 2008, un român a fost condamnat la 27 de ani de închisoare pentru fraude pe internet. Adrian Florin Fechet, în vârstă de 39 de ani, a fost găsit vinovat pentru că a furat 5 milioane de dolari de la 2.000 de cumpărători de pe eBay şi de la alţi utilizatori de internet, anunţa Chicago Tribune. Judecătorul John W. Darrah a dat această sentinţă, cea mai mare pronunţată până acum în istoria fraudelor pe internet, după ce a aflat că Fechet este cel care a coordonat aceste înşelăciuni şi, mai mult, nu şi-a asumat responsabilitatea pentru infracţiunile comise. Fechet a fost găsit vinovat şi pentru furt de identitate.
Procurorii au declarat că victimele licitau anumite sume pentru produsele de pe eBay, dar nu ofereau destul pentru a-l cumpăra şi astfel pierdeau produsul.  Ei primeau apoi un mesaj electronic de la "cel care oferea produsul spre vânzare", prin care aşa-zisul vânzător îi anunţa că aveau o a doua şansă să cumpere. Acest mesaj nu provenea de la eBay, ci din România, de la membri ai grupului Fechet. Cumpărătorii dornici să profite de a doua şansă de a cumpăra produsul dorit făceau plăţi online către membri ai grupului infracţional, aflaţi în SUA, care transferau apoi sume importante către complicii din România. Cei care trimiteau banii nu primeau, evident, nimic în schimb.
Mai spre zilele noastre, în mai 2009, Sergiu D. Popa, stabilit în Shelby Township, în Michigan, a fost condamnat de un tribunal din Minneapolis la opt ani de închisoare, după ce a păgubit 7.000 de persoane cu 700.000 de dolari, informa
SC Magazine. Potrivit autorităţilor, românul a folosit două conturi de e-mail pentru a face rost de date personale şi informaţii financiare despre anumite persoane. În timpul unei percheziţii în locuinţa sa, FBI a găsit o maşină de falsificat cărţi de credit.
Poliţiştii români, cu un pas înaintea FBI
Un hacker bucureştean căutat de aproape un an de FBI pentru accesarea neautorizată a unor baze de date aparţinând eBay, a fost identificat în primăvara lui 2008. Plângerea formulată de proprietarii site-ului de licitaţii eBay împotriva românului fusese înregistrată la Direcţia de Combatere a Crimei Organizate din Inspectoratul General al Poliţiei Române. Din document reieşea ca Vlad Duiculescu, în vârstă de 20 de ani, cunoscut sub pseudonimul "Vlăduţ", ar fi accesat neautorizat conturile administrative ale site-ului amintit, de unde ar fi sustras informaţii confidenţiale.
Hackerul a fost reperat în Bucureşti, deşi ultimele informaţii îl plasau pe teritoriul Ungariei, "Vlăduţ" fiind identificat după IP-ul calculatorului. Politiştii au intrat dimineaţa, în forţă, în apartamentul din Drumul Taberei în care se afla tânărul. Acesta a reuşit totuşi să arunce pe geam, de la etajul 5, trei laptopuri, anchetatorii fiind apoi nevoiţi să adune bucăţile componentelor celor trei calculatoare, pentru a putea recupera informaţiile de pe hard.
Un comunicat de presă, emis de către FBI pe 1 decembrie a aceluiaşi an, dădea o nouă temă poliţiştilor români, anunţând urmărirea lui Gabriel Constantin, în vârstă de 40 de ani, pentru fraudă pe Internet şi spălare de bani.
Infractori cu vize de turişti
Sub masca preocupării faţă de frumuseţile Australiei, mulţi români pătrund în statele continentului de la capătul Pămîntului şi fură milioane de dolari prin subtilizarea datelor de la bancomate. În aprilie 2009 s-a descoperit că de mai bine de jumătate de an, dispozitive ce "citesc" cardurile au fost ataşate la 40 de bancomate din Sydney, acesta fiind şi motivul pentru care au fost arestaţi patru români, care stăteau în hoteluri din Potts Point şi Darlinghurst. Alţi cinci români au fost arestaţi în Victoria pentru acelaşi gen de infracţiune, care a făcut victime şi în Queensland. Două dintre persoanele arestate în Sydney au fost condamnate la maxim doi ani de închisoare, cu recomandarea de a fi deportate la eliberare.
Studenţi săltaţi de procurori
În aprilie 2009, peste 30 de tineri din Iaşi au fost ridicaţi de procurorii DIICOT, fiind implicaţi într-o reţea organizată de infracţiuni informatice. Majoritatea tinerilor erau studenţi la informatică şi au fost acuzaţi că au adus prejudicii de sute de mii de euro unor persoane din Marea Britanie şi Statele Unite. Tinerii spărgeau site-urile unor unităţi bancare şi obţineau adresele de mail ale clienţilor, după care le trimiteau acestora mesaje prin le cereau contul şi parola. Pagubele se cifrau la aproximativ 400.000 de euro. Poliţiştii au efectuat percheziţii în Turnu Severin, Roman, Bacău şi Paşcani şi au ridicat şi computere, CD-uri, memory-stick-uri şi alte probe.
Evident, nici ardelenii nu puteau să fie mai prejos în domeniu. În 2008, un hacker clujean, în vârstă de 22 de ani, a fost trimis in judecată de procurorii DIICOT Cluj, acuzat fiind că a spart programele de acces la numerele de carduri din diverse banci. Potrivit procurorilor, începând din 2004, el s-a folosit de datele culese în acest mod pentru a achiziţiona online diverse bunuri, pe care le achita cu banii sustraşi din conturile sparte.
Tânărul a spart chiar şi reţeaua de intranet a facultăţii de fizică unde era student, de unde trimitea e-mailuri companiilor producătoare de programe informatice pentru acces neautorizat, pe care le cumpăra fraudulos de pe internet. Ulterior, cu ajutorul acestor programe, tânărul a intrat în bazele de date pentru carduri, reuşind să sustragă din conturi peste 30.000 de dolari. Nu doar conturile cetăţenilor români au fost fraudate în acest mod, ci şi ale unor cetăţeni americani şi asiatici. Tânărul a recunoscut toate infracţiunile de care s-a făcut vinovat.
Centrul de interes mutat şi în România
După ce sute de mii de posesori de carduri din străinătate au fost păcăliţi de români, oamenii trezindu-se, peste noapte, fără bani în conturi, hackerii s-au gândit să-i păcălească şi pe conaţionalii lor. În topul "ţeparilor" din România sunt, de ani buni, vâlcenii, craiovenii, tineri din Bacău, Constanţa, dar şi din Bucureşti.  Ţinte ale înşelăciunilor pe Internet, sau, altfel spus, "phishing-ului" sunt, cu preponderenţă, băncile, clienţii din străinătate şi renumite site-uri de comerţ on line. Metoda e foarte simplă. Se face o pagină aparent indentică cu cea atacată, iar cu ajutorul clonei se trimit mii de mesaje pe internet cu o ofertă atrăgătoare, dar falsă. Scopul principal este de a fura conturile unor cărţi de credit, adica datele despre numerele de conturi şi despre parole. Cu banii celor care cad în plasă, hackerii fac cumpărături, sau golesc bancomate din alte ţări.
Clienţii erau atraşi în "plasa pescarilor" cu un Credit Rapid.
Afacerea nu a mers însă prea bine, deoarece românii sunt destul de prevăzători în furnizarea datelor pe Internet.