duminică, 26 iunie 2011

Legi nescrise şi arsenal al crimei

* Puterea Mafiei nu stă în armele sale, în abilitatea oamenilor săi sau în reţeaua de complicităţi pe are o alimentează, ci în respectarea, cu sfinţenie, a legii tăcerii *
În Sicilia circulă o anecdotă: "Profesorul de istorie - Elev Pepino, spune-mi cine l-a asasinat pe Iulius Cezar. Elevul Pepino - Nu ştiu nimic, nu am văzut nimic!”
"Chi tace campa" (Cine tace trăieşte) - este o normă atât de generală încât a devenit tipică pentru grupurile mafiote din întreaga lume. Este de notorietate exemplul mafiotului irlandez, Frank Gusenberg, găsit împuşcat în noaptea de 14 februarie 1929, şi care, cu ultimele puteri, răspunde întrebărilor poliţiei: "Împuşcat? Nimeni nu m-a împuşcat, sergentule!".
Termenul de Omerta – “Legea tăcerii” – este, cum altfel?, de origine siciliană. Conform lingviştilor italieni, originile sale s-ar afla în latinescul Humilitas - umilinţa, devenit cu timpul umirta, apoi omerta. Codul tăcerii reprezintă şi astăzi o formă extremă de loialitate faţă de cauza mafiei. Nu este permis să vorbeşti poliţiei nici măcar despre cel mai înverşunat inamic al tău, chiar şi dacă el nu este un mafiot, orice trădare fiind considerată ruşinea maximă care se poate abate asupra unui "om de onoare". Pedeapsa este una singură, moartea, iar cei care intră în Mafie ştiu că nu mai au decât această singură ieşire. Din Mafie nu se demisionează niciodată, indiferent ce aţi văzut în filme, reliefează un veritabil maraton al descopera.ro
Un mafiot trebuie să fie şi umil. El nu trebuie să epateze prin reuşitele sale financiare şi nici printr-un lux exagerat. Vorbim aici, in general, de mafia clasică din Italia şi Statele Unite ale Americii. Altfel, ar atrage atenţia asupra sa, iar asta înseamnă, totuşi, o trădare. Atunci cum s-ar putea traduce un proverb cum este acesta? – “Cu e surdu, orbu e taci, campa cent'anni 'mpaci - Cine e surd, orb şi mut, va trăi sute de ani în pace”. Lucrurile au mers până acolo încât regula omertei a fost impusă inclusiv populaţiei care nu avea nimic de a face cu crima organizată. Mafia a ştiut să creeze o psihoză în rândul cetăţenilor, mai ales în Italia, acolo unde orice martor al unei infracţiuni ştie că va fi urmărit şi pedepsit pentru simplul fapt de a fi spus poliţiei ceea ce a văzut.
Iniţierea şi crimele rituale
De abia în anul 1957 a reuşit poliţia italiană să afle secretul ritualului de iniţiere al unui mafiot în rândul unei organizaţii criminale. A fost, cum era de aşteptat, mărturia unui pentiti (mafiot pocăit, colaborator al poliţiei – n. red.), Giuseppe Lupino, arestat la 10 aprilie 1957. Iată ce declara fostul mafiot: "M-au legat la ochi, dându-mi un obiect arzând, trebuia să îl trec dintr-o mână în alta pentru a nu mă frige. Mi-au spus că este un ritual sacru, iar apoi mi-au făcut o împunsătură în degetul arătător pentru a sângera. În final, m-au pus să jur: Jur să nu trădez Familia şi să respect toate ordinele ce-mi vor fi date. Cine trădează va muri!". Câteva zile mai târziu după această confesiune, trupul lui Giuseppe Lupino a fost găsit ciuruit pe un teren viran.
O declaraţie asemănătoare face şi Giovanni Brusca, temutul asasin din slujba familiei Corleone: "În 1976 am fost invitat la un banchet, undeva la ţară. Am fost dus într-o cameră în care mai mulţi mafioţi stăteau tăcuţi în jurul unei mese pe care se aflau un pistol, un cuţit şi o icoană cu un sfânt. M-au întrebat despre dăruirea mea şi despre opiniile mele cu privire la criminalitate şi la crimă. Când s-au convins că sunt "de încredere", însuşi Toto Riina a venit şi mi-a înţepat degetul cu un ac. Mi-a lăsat sângele să curgă pe icoană, apoi i-a dat foc chiar în palmele mele. În timp ce o plimbam dintr-o mână în alta ca să nu mă frigă, Riina mi-a spus: Dacă trădezi Cosa Nostra, carnea ta va arde precum acest sfânt".
E axiomatic că pedeapsa pentru trădare nu este decât una singură, moartea. Cei care vorbeau sau care aveau de gând să vorbească erau asasinaţi, iar în gură le era introdus un obiect: o piatră, un peşte. De asemenea, cei care văzuseră prea multe erau ucişi, iar ochii le erau scoşi sau străpunşi.
Supremaţia armelor
Evident că, în lumea actuală, arsenalul unei grupări de crimă organizată nu este limitat decât de avansul tehnologic al industriei de armament. Şi asta pentru că banii pot cumpăra orice, de la minuscule arbalete şi bâte de base-ball la lansatoare de rachete şi chiar bombe de mare putere. Poate cea mai cunoscută armă a mafiei siciliene este "lupara", scrie descopera.ro, puşca de vânătoare folosită iniţial la vânarea lupilor. Cu ţeava retezată, astfel încât să poate fi ascunsă în haină sau chiar legată de picior, departe de ochii potenţialelor victime, lupara se face vinovată de cele mai multe victime din istoria mafiei italiene şi chiar a celei italo-americane. Să nu uităm faptul că prima victimă din rândul poliţiei în războiul cu mafia siciliană din SUA, şeriful David Hennessy, asasinat în octombrie 1890, a căzut sub focurile necruţătoare a mai multor arme de acest gen. Tot de la lupara provine si termenul "lupara bianca", expresie asociata cu crimele Cosei Nostra, în care cadavrul este făcut dispărut în mod deliberat. Cele mai multe victime ale luparei nu au mai fost descoperite niciodată. În fapt, abia în secolul XX, autorităţile italiene au reuşit să descopere un veritabil cimitir, ascuns într-o râpă, în care cadavrele celor ucişi de lupara fuseseră acoperite cu var de-a lungul a zeci sau poate chiar sute de ani.
O altă armă asociată, prin tradiţie, cu mafia esta celebrul Tommy Gun, sau Thompson M1A1. Inventată în anul 1919 de către John T, Thompson, arma era destinată, paradoxal, trupelor de poliţie şi cadrelor militare. Istoria se scrie, însă, altfel, iar pistolul mitralieră Tommy Gun a devenit faimos în anii Prohibiţiei, atunci când italienii şi irlandezii luptau pentru supremaţie pe piaţa neagră a alcoolului. Cu o putere de foc de circa 800-850 de cartuşe trase pe minut, Tommy Gun putea reduce la o grămadă de fier contorsionat orice maşină de epocă, lipsită, evident, de blindaj. Le fel de bine putea distruge în totalitate un local, un magazin sau orice persoană care i-ar fi apărut în cale.
Şi dacă vorbim de tradiţia armelor în grupurile de crimă organizată, nu putem omite temuta sabie japoneză din arsenalul membrilor Yakuza. Evident, nimeni nu se încumetă să umble cu o astfel de sabie la brâu, în miezul zilei, pe străzile aglomerate ale urbelor nipone. Sabia samurailor sau a roninilor se face însă vinovată de un număr imens de victime, şi asta deoarece multe dintre crime au loc departe de ochii lumii, în întunericul nopţii. Este de notorietate şi ritualul tăierii degetelor la mafioţii japonezi, efectuat tot cu arme tradiţionale nipone, totul spre ispăşirea păcatelor li confirmarea loialităţii faţă de liderii grupurilor criminale.
Reguli de conduită & Cele 10 porunci mafiote
Atunci când carabinierii l-au arestat pe mafiotul Salvatore Lo Piccolo, cel poreclit "Il Barone"-Baronul, la 5 noiembrie 2007, printre lucrurile acestuia a fost descoperită o listă a codurilor mafiote care i-a uimit pe oamenii legii. Nimeni nu se gândise că regulile mafiote au mers până acolo încât să se creeze chiar "10 porunci" ale membrilor Cosa Nostra:
1. Nimeni nu se poate prezenta direct unui om de onoare.
Trebuie să existe o a treia persoană care să facă introducerea;
2. Niciodată să nu te uiţi la soţia unui prieten sau om de onoare;
3. Niciodată să nu fii văzut în compania unui poliţist;
4. Nu trebuie să intri în cluburi sau baruri;
5. Să fii mereu pregătit pentru a îndeplini ordinele date de Cosa Nostra- chiar dacă soţia ta este pe punctul de a naşte;
6. Trebuie să fii întotdeauna punctual;
7. Soţiile trebuie tratate cu respect;
8. Atunci când eşti întrebat ceva, răspunsul nu trebuie să conţină decât adevărul;
9. Nu poţi lua bani care aparţin unor sau uneia dintre famigliile mafiote;
10. Ce fel de oameni nu pot intra în “Cosa Nostra”: oricine are o rudă sau un apropiat în poliţie, oricine nu respectă codurile morale şi care are un comportament urât, oricine are o rudă care a trădat deja mafia.