duminică, 12 iunie 2011

Tradiţii şi ritualuri pentru mame şi bebeluşi

* Oriunde în lume, naşterea unui copil este un moment de neuitat. Dar între clipele naşterii şi primele zile de viaţă ale noului-născut, tradiţiile diferă de la o ţară la alta *
În Algeria, de exemplu, ca peste tot în Maghreb, nou-născutul este primit cu urale şi se sacrifică o oaie pentru celebrarea evenimentului. În regiunea Kabylie (estul Algeriei), după naşterea bebeluşului se ia placenta şi se îngroapă sub un smochin. Un alt obicei spune ca bebeluşul să fie spălat cu ulei amestecat cu sare în trei seri consecutive, pentru ca acesta să miroasă întotdeauna frumos.
După naştere, unele familii păstrează cordonul ombilical. Mama îl arată copilului atunci când acesta împlineşte şapte ani, pentru ca el să-şi amintească de copilărie.
Pentru a proteja micuţul de duhurile rele, se pune un cuţit în pătuţul sau. Pentru a-l ascunde de deochi, ochii bebeluşului sunt înconjuraţi cu un cerc negru făcut cu creion khol. Tot pentru a ţine departe spiritele rele, mama îi înnoadă celui mic două fire de lână neagră şi albă la încheietura şi glezna piciorului stâng, timp de şapte zile după naştere.
Naştere în tăcere absolută
Pentru a nu atrage spiritele rele, femeia din Togo nu trebuie să ţipe nici măcar o dată în timpul travaliului. În comunitatea Ewe, tatăl şi bărbaţii nu asistă la naştere. Ei se duc în sanctuar şi se roagă strămoşilor pentru sănătatea mamei şi bebeluşului.
Tot în sânul acestei etnii, menţionează ele.ro, mătuşa îi face prima baie bebeluşului. În timpul băiţei, cel mic trebuie să bea câteva picături de apă. În prima lună de viaţă, nou-născutul este spălat de mai multe ori pe zi.
În tradiţia togoleză, proaspăta mămică şi bebeluşul ei nu părăsesc căminul timp de şapte zile. Tradiţia aceasta se întâlneşte şi în Asia şi în alte ţări ale Africii. Atunci când iese în sfârşit afară, mama trebuie obligatoriu să poarte sandale pentru a evita să ia boli contagioase.
 Atenţie la deochi
În sudul tunisian, cordonul ombilical se taie cu lama aparatului de bărbierit. După naştere, mama trebuie să-şi protejeze bebeluşul de o "răpitoare de copii". Pentru aceasta, ea depune lângă cel mic o sticluţă cu apă şi o sită. Pentru a îndepărta deochiul, unele etnii obişnuiesc să aplice un pic de funingine pe chipul copilului, făcându-l astfel mai puţin dorit.
Micuţi protejaţi de Coran
În Maroc, în timpul naşterii, femeia încearcă să-şi înăbuşe ţipetele muşcând o şuviţă de păr. Ea trebuie să-şi dezlege părul şi să nu aibă nimic pe cap. Moaşa taie cordonul ombilical. Ea îl leagă cu un fir roşu şi apoi îl taie cu o foarfecă. Ca şi în Algeria, se introduce cuţitul sub patul copilului. În plus, marocanii adaugă şi Coranul, pentru a-l proteja de rău.
Porecle pentru alungat spiritele rele
La chinezi, după naştere, tânăra mamă "are sângele rău", de aceea trebuie să stea închisă în casă 40 zile. Una din fricile cele mai mari ale tinerelor mame este să fie expuse la frig. Când iese prima dată la plimbare cu copilul, îl îmbracă în roşu (culoarea fericirii) dacă e băiat, sau în verde, dacă e fată.
Proaspăta mămică nu îşi alăptează bebeluşul în primele 3 zile, căci laptele este considerat impur. Ea îl hrăneşte cu miere şi lemn-dulce, amestecat cu apă.
Pentru a nu atrage deochiul, mama şi anturajul său nu se extaziază în faţa noului-născut. Nimeni nu îşi exprimă emoţiile.
Bebeluşul poartă o brăţară împletită la încheietura mâinii, care simbolizează ataşamentul copilului de spiritul său. Mama îi face multe masaje copilului, pentru a întări această legătură a trupului cu spiritul.
La 30 zile după naştere, se organizează o ceremonie, luându-se moţul copilului. În general, micuţul nu primeşte prenume înainte să împlinească un an.
Părinţii îl strigă după o poreclă jignitoare, pentru a îndepărta spiritele rele.
Pregătiţi pentru Paradis
Nici în India femeia nu trebuie să dea semne de suferinţă în timpul travaliului. Viitoarea mămică dă naştere lungită pe un ţesut tradiţional, cu părul desprins, fără inele sau brăţări, fiind permişi doar cerceii din nări şi din urechi.
După naştere, cordonul ombilical este uneori îngropat pe verticală, pentru ca zeul Vishnu să-l poată prinde şi să tragă astfel copilul spre Paradis. În alte comunităţi, cordonul este uscat şi pus într-un săculeţ. Mama îl agaţă apoi la gâtul copilului, cu rol de talisman.
Tot pentru a îndepărta deochiul, ochii nou-născutului sunt machiaţi cu khol negru. Urechile şi nasul bebeluşilor (băieţi şi fetiţe) sunt găurite în prima săptămână de viaţă, iar părul le este ras.
Vrăjitori, vindecători şi pavăză pentru spirite
- În Cambodgia, pentru a proteja camera viitoarei mame, familia face apel la un specialist în magie care, între alte ritualuri, trasează cruci din var alb pe uşi şi pereţi.
După naştere, placenta este spălată, data cu sare şi învelită într-o frunză de bananier. Timp de 3 zile, ea rămâne alături de bebeluş. Placenta este apoi îngropată într-un loc apropiat de casă;
- În Guatemala, moaşa pregăteşte un fel de poţiune magică pentru accelerarea contracţiilor şi masează burta gravidei. În aceeaşi ţară, cordonul ombilical se agaţă în bucătărie, dacă s-a născut o fetiţă (ca să fie o bună bucătăreasă), sau de ramura unui copac, dacă s-a născut un băieţel (pentru a deveni puternic).
Proaspăta mămică nu poate să intre în biserică timp de 40 zile după naştere;
- Şi în Mexic, gravida trebuie să fie curajoasă la naştere. Dacă se plânge, anturajul râde de ea, în loc s-o compătimească. Dacă contracţiile sunt prea slabe, i se dă să înghită un ou crud. După naştere, mama şi bebeluşul ei sunt foarte vulnerabili la influenţa spiritelor pădurii. Uşile trebuie deci să rămână închise.
Când se naşte o fată, femeile îi dau găuri în urechi înainte să împlinească o oră de viaţă. Prima pereche de cercei i se pune după trei zile. Mama stă închisă în casă cu nou-născutul, în prima săptămână după naştere şi primeşte foarte puţine vizite;
- În timpul travaliului, în Brazilia, bunica taie în general cordonul ombilical, folosind o lamă de bambus. Pentru a ţine la distanţă deochiul, brazilienii fac apel la un vindecător, mai ales dacă bebeluşul suferă de diaree. El recită rugăciunile de trei ori, ţinând deasupra copilului nişte ierburi magice.