duminică, 27 noiembrie 2011

Povestea unor statui celebre

* Fascinaţia dăltuirii în piatră a unor indrumatori spirituali sau a unor simboluri nationale a dat naştere unor statui monumentale, adevărate atracţii turistice *
Statuia Libertatii poate lua, fără îndoială, premiul de popularitate... Simbol al Americii, dar si emblema universala a libertatii si democratiei, domină, de pe Insula Libertatii, orasul New York. Pe numele ei complet “Statue of Liberty Enlightening the World” (“Statuia Libertatii Luminand Lumea”), statuia alintata de catre americani “Lady Liberty” era, pe vremuri, primul contact vizual al imigrantilor veniti în Lumea Noua.
Construita in Franta, titrează consiliervacante.ro, statuia a fost daruita americanilor in semn de prietenie si recunostinta pentru sprijinul dovedit in timpul Revolutiei Americane. Scheletul metalic al statuii a fost creat de Gustave Eiffel, creatorul turnului din Paris ce-i poarta numele.
Sculptorul francez Frederic Auguste Bartholdi a fost desemnat sa realizeze statuia in 1876, pentru a comemora centenarul Declaratiei de Independenta a Statelor Unite. In timp ce americanii au realizat piedestalul, care se sprijina pe o stea cu 11 colturi, francezii au adus statuia cu vaporul, pe bucati si au asamblat-o pe taram american. Pentru realizarea statuii, au fost stranse fonduri atat in Franta, cat si in America.
Statuia a fost finalizata in iulie 1884 si a ajuns la destinatie un an mai tarziu. Demontata in 350 de piese ambalate cu grija, “Lady Liberty”  a sosit in portul New York in iunie 1885, la bordul fregatei franceze Isere si, timp de cateva luni, echipele de muncitori au lucrat la asamblarea si montarea ei. Dupa o munca asidua, pe 28 octombrie 1886 avea loc inaugurarea oficiala a monumentului, la 10 ani dupa centenarul pentru care fusese destinata initial. Pana in 1901, Statuia Libertatii a servit ca far, iar in 1984 a intrat oficial in Patrimoniul UNESCO.
Avand scheletul din beton armat, exteriorul statuii a fost confectionat in totalitate din cupru, mai putin torta, care este imbracata in foita de aur. Statuia propriu-zisa are 46 de metri inaltime, insa, impreuna cu piedestalul, ajunge la 93 de metri. Ea reprezinta o femeie imbracata in roba greceasca, incaltata in sandale si purtand o coroana cu 7 spite, reprezentand cele 7 continente. In mana stanga are o placa pe care este inscriptionata data semnarii de catre Statele Unite a Declaratiei de Independenta - 4 Iulie 1776, iar in mana dreapta tine o torta.
Statuia a fost inchisa temporar dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, din ratiuni de securitate si redeschisă în totalitate (inclusiv zona coroanei), anul trecut.
Pe lista noilor minuni ale lumii
Impunatoarea statuie a lui Isus Mantuitorul ("Cristo Redentor") de pe Muntele Corcovado, din Parcul National Tijuca, domina orasul Rio de Janeiro si este emblematica pentru orasul supranumit “Cidade Maravilhosa”  si pentru intreaga Brazilie. Amplasata la o inaltime de 700 de metri deasupra orasului, statuia este inconjurata de un imens parc si este vizibila din toate cartierele orasului, fiind iluminata si pe timpul noptii.
Ea a fost recent inclusa pe lista celor 7 noi minuni ale lumii, fiind considerata cea mai mare statuie art deco din lume. Construita din beton armat si steatite, are o inaltime de 39 metri (doar piedestalul avand 8 metri) si cantareste peste 1000 de tone. Desi o alta statuie a lui Isus, Cristo de la Concordia, din Bolivia o depaseste usor in inaltime (40.4 m), statuia din Rio este mult mai cunoscuta.
Ideea amplasarii unui moment pe muntele Corcovado, la circa 700 metri inaltime, dateaza din anul 1850, cand un preot catolic i-a cerut printesei Isabel sa finanteze constructia unui monument emblematic pentru catolicism. Dupa 1889, cand Brazilia a devenit republica, ideea a fost abandonata, fiind reluata abia in 1921, de catre grupul numit Cercul Catolic din Rio. Statuia a fost realizata de sculptorul francez Paul Landowski, dupa o schita a inginerului Heitor da Silva Costa. Constructia monumentului a inceput in 1922 si a durat nu mai putin de 9 ani, inaugurarea oficiala avand loc  in 1931. Banii necesari constructiei – aproximativ 250.000 USD - au fost stransi din donatiile credinciosilor catolici. Bratele deschise ale statuii simbolizeaza deschiderea religiei crestine si dragostea lui Isus pentru toti muritorii.
Initial, la statuie nu se putea ajunge decat fie cu trenul (plecarile fiind din 20 in 20 de minute), fie urcand cele 220 de trepte sapate in stanca, insa in anul 2002 au mai fost montate trei lifturi si patru scari rulante, ce fac accesul mai usor.
O statuie de Cartea Recordurilor
Aflat la 50 de kilometri de capitala japoneza Tokyo, Ushiku este locul in care se gaseste cea mai inalta statuie din lume, record omologat in Guinness Book: Ushiku Daibutsu Amida Buddha. (Daibutsu insemnand, in japoneza “Marele Buddha”).
Construita din beton armat si acoperita cu un strat de 6 milimetri de bronz, statuia se inalta pana la 120 de metri. Statuia propriu-zisa masoara 100 de metri, in timp ce floarea de lotus si platforma pe care este construita ating fiecare cate 10 metri. Totul aici este de dimensiuni fabuloase: spre exemplu, fiecare deget al statuii masoara cate 7 metri, urechea are 10 metri, iar gura statuii – 4,5 metri. Cifrele au simbolistica lor: cei 120 de metri reprezinta cele 12 boabe de lumina care ies din corpul lui Buddha, pentru a inconjura si incalzi lumea. De asemenea, pozitia mainilor lui Buddha arata acceptarea lui pentru orice om care doreste implinire.
Statuia a fost finalizata abia in 1995. Turistii pot sa urce pana la o inaltime de 85 de metri, cu un lift care ii duce pe o platforma special construita , astfel incat sa se poata vedea intreaga priveliste. In interiorul statuii exista 4 niveluri. Se intra intr-un hol intunecos, in care vizitatorii sunt intampinati intr-o nota de mister, pe muzica New Age. De aici, se urca cu liftul la nivelul urmator, la 10 metri deasupra solului, intr-un spatiu numit  “Lumea Recunostintei”. La nivelul 3, aflat la 30 de metri, puteti admira 3000 de statui de aur infatisandu-l pe Buddha, in timp ce la ultimul nivel, la 85 de metri, deasupra solului, prin geamurile care strapung pieptul statuii se poate admira superba panorama asupra gradinilor inconjuratoare si a micii gradini zoologice.
“Mama Rusie”
In semn de recunostinta, la Volgograd, pe Mamayev Kurgan (cel mai inalt punct al orasului) s-a ridicat complexul memorial dedicat victimelor celui de-al doilea razboi mondial. Ansamblul, adevarat muzeu in aer liber, este dominat de statuia denumita Patria Mama (sau Mama Rusie), care masoara 85 de metri, statuie ce a detinut multa vreme titlul de cea mai inalta statuie din lume. Doar sabia, pregatita de atac, masoara 32 de metri. Statuia fost inaugurata in anul 1967, in semn de doliu si recunostinta pentru eroii cazuti la datorie.
Nu aveti cum sa ratati monumentul. Cele 200 de trepte care duc spre statuie simbolizeaza cele 200 de zile ale bataliei. Pe drum va veti intalni cu mormintele a mii de generali, caporali, ofiteri si soldati, care, in razboi, erau simpli luptatori pentru patria mama, dar si cu statui ale soldatilor, comandantilor sau chiar ale asistentelor care ingrijeau ranitii.
Sirena… lui Andersen
Statuia-simbol a orasului Copenhaga este cea mai buna dovada ca nu numai dimensiunile impresionante pot intra in istorie...  Este cazul Sirenei din capitala daneza Copenhaga, care, desi are o inaltime de doar 1.25 metri, este una dintre principalele atractii turistice din capitala Danemarcei. Mica Sirena, sculptata in bronz de Eduard Eriksen in anul 1913, la cererea expresa a lui Carl Jacobsen (fondatorul imperiului berii, Carlsberg) si inspirata din celebra poveste trista a lui Hans Christian Andersen, isi mentine si astazi statutul de simbol a orasului, fiind cel mai vizitat loc din Scandinavia de Sud. Se pare ca modelul pentru aceasta statuie a fost o prima ballerina de la Teatrul regal din Copenhaga, Ellen Price. Insa, datorita faptului ca aceasta ar fi refuzat sa pozeze nud, se pare ca sculptorul a folosit ca model trupul sotiei sale…