duminică, 13 februarie 2011

Alergiile ciudate câştigă teren

* Mulţi dintre noi suntem alergici la ceva, chiar dacă este vorba despre praf, ciocolată sau polen *
 Numeroase alergii cu care ne confruntăm sunt considerate comune, îngrijorător fiind faptul că de la procentul de alergici de anul trecut – de 30% din populaţia globului, există riscul să se ajungă, în viziunea unor specialişti citaţi de gandul.info, la 50%, unul din doi “pământeni” urmând a suferi de o alergie sau alta. Numai că nu toată lumea e alergică la înţepăturile de insecte sau la părul de pisică, existând şi semeni care au alergii de-a dreptul ciudate, precum următoarele:
10. Alergia la lemn, ce poate fi foarte periculoasă. În timp ce majoritatea oamenilor nu suportă anumite tipuri de lemn sau praf, exista cazuri in care sunt alergici la toate tipurile de lemn. “La pachet” vine şi faptul că persoanele alergice la lemn nu pot atinge hârtia, creionul şi nu vor putea să fie niciodată ţapinari… Efectele alergiei sunt atât de puternice, încât pot face pielea să arate ca arsă. Cel mai des, alergia la lemn provoacă iritaţii ale pielii, tuse, strănut sau urticarie;
9. E destul de greu de înţeles, în zilele noastre, când avem atât de mult sintetic în jur, cum pot fi unii alergici la plastic. Numai că există şi astfel de persoane, scrie ele.ro, care nu pot consuma apa la sticlă de plastic, nu pot purta haine sintetice, ochelari cu rame de plastic, nu pot folosi carduri etc. Reacţiile alergice cuprind iritaţii, bube, roşeală sau mâncărimi;
8. Alergia de nichel afectează circa 1% din populaţia globală şi s-a împânzit în special datorită folosirii telefonului mobil, a ipod-ului sau a altor gadget-uri. Alergia la nichel poate să fie destul de agasantă, ţinând cont că monezile, unele bijuterii, anumite haine, foarfecele, ustensilele de bucătărie şi unele scaune metalice conţin nichel;
7. Intoleranţa la cofeină este destul de răspândită. Exista, însă, oameni care se pot confrunta situaţii de-a dreptul grave, la cea mai mică doză de cofeină înghiţită. Cei alergici la substanţa ce pentru mulţi e un simplu energizant pot experimenta stări de anxietate, halucinaţii, atacuri de panică, spasme ale muşchilor, palpitaţii, vedere înceţoşată sau, în cel mai rău caz, crize şi convulsii care pot să fie mortale;
6. Câteodată un sărut nu este ceea ce credem. Nu este ca în X-man, când Rogue nu putea să sărute pe nimeni, fiindcă îl ucidea pe loc şi nici nu este vorba de o alergie la buzele sau limba partenerului. Practic, persoanele alergice la sărut suferă de alergii severe la mâncare sau la anumite substanţe chimice. Din pricina contactului şi al schimbului de salivă, particulele de mâncare şi cele chimice pot fi transferate din gură în gură, cauzând unora reacţii alergice;
5. Alergia la calculatoare pare practic imposibilă în zilele noastre. Numai că există o parte a utilizatorilor de calculatoare care au experimentat stări de strănut repetat, mâncărimi şi dureri puternice de cap după folosirea calculatorului. Studiile au arătat că monitoarele şi unele piese ale PC-urilor conţin o substanţă chimică numită trifenil fosfat şi aceasta ar fi cauza alergiilor. Din fericire, nivelul chimic scade odată cu folosirea îndelungată a calculatorului;
4. Probabil cunoaşteţi zicerea “a fi alergic la sport”, ea fiind folosită de persoanele leneşe sau de cele glumeţe. Totuşi, există cu adevărat o alergie la exerciţii fizice. Aproximativ 1000 de oameni suferă de ea în toată lumea, alergia manifestându-se în momentul în care persoana mănâncă un anumit tip de mâncare, de exemplu alune, şi apoi face exerciţii fizice. Aceeaşi persoană poate mânca alune fără nicio reacţie, însă când sunt adăugate în program şi exerciţii fizice, apar reacţiile alergiei care includ leşinul, vărsăturile şi dificultate în respiraţie;
3. Multor persoane nu le place frigul sau senzaţia de “rece”, dar imaginaţi-vă cum este să fii şi alergic la rece. Sindromul FCAS (Familial Cold Autoinflammatory Syndrome) sau, mai simplu, “urticaria recelui” se manifestă când alergicii au contact cu apă rece. Organismul eliberează histamina în piele şi provoacă iritaţii, bubiţe, roşeaţă sau umflături. Această alergie poate să fie mortală, în special dacă nu este diagnosticată. Mulţi pot să înoate într-un bazin cu apă rece sau să facă un duş la fel de rece, ambele situaţii putând face organismul să intre în stare de şoc;
2. Alergia la soare este întâlnită foarte rar, dar există. Se presupune că doar 300 de oameni din toată lumea sufera de această alergie ce, în termeni medicali, se numeşte urticarie solară. Există şi o alergie mai serioasă decât urticaria solară, numită erythropoietic protoporphyria. Când persoanele alergice se expun soarelui, sistemul de imunitate activează celulele inflamatoare din piele. Oamenilor alergici la soare li se indică, după caz, să îşi limiteze expunerea directă, să poarte haine speciale, sau să evite, pur şi simplu, soarele;
1. “Urticaria Aquagenica” este o alergie foarte rară, ea afectând doar un om din 23 de milioane. Cei alergici la apă stau aproape în permanenţă în casele lor. Să fii alergic la apă înseamnă să fii alergic la propria transpiraţie, la propriile lacrimi, la mâncărurile care conţin apă, la sucuri, cafea, ceaiuri etc. Asta înseamnă şi că duşul poate constitui o problemă. Persoanele alergice la apă sunt hipersensitive la ionii găsiţi în apa nedistilată, aşa că majoritatea trebuie să fie foarte atenţi la apa pe care o beau.
Alergici la alune, piersici sau chiar… mere
Un studiu realizat pe locuitori din 13 ţări occidentale a arătat că specificul alergiilor alimentare ţine şi de zonă. Astfel, după cum a reieşit din studiul pe 4.500 de persoane, dacă în Portland, Oregon, un sfert dintre oameni au alergie măcar la un aliment, în Reykjavik, Islanda, doar 8% dintre oameni se află în aceeaşi situaţie, relatează Reuters.
Din studiul publicat în jurnalul Allergy a mai reieşit că americanii, nemţii, italienii şi norvegienii au cele mai multe alergii, aproximativ 22% dintre cetăţenii fiecărei ţări având alergii sau intoleranţă la cel puţin un aliment. La polul opus se află Islanda, Spania, Franţa şi Marea Britanie, primele două cu o incidenţă a alergiilor de 11%, iar ultimele două de 14%.
Cei mai mulţi au alergii la alune, piersici, creveţi, grâu şi produse care îl conţin, şi chiar mere. Cele mai puţin întâlnite alergii sau intoleranţe sunt cele la peşte, ouă şi lapte de vacă, acestea fiind întâlnite la 1% din populaţia unei ţări. Există ţări în care nimeni nu are intoleranţă la peşte, cum ar fi SUA, Italia, Franţa, Australia şi Islanda. Şi sensibilitatea la ouă este mai rar întâlnită. În ceea ce priveşte alergia la alune, 12 până la 15% din populaţia SUA, Germaniei, Norvegiei şi Suediei este afectată. A doua cel mai des întâlnită alergie este cea la piersici, creveţi şi grâu, care apare în cazul a 5% din populaţia unei ţări.
Alergică la propriul copil
Ori de câte ori britanica Joanne Mackie, în vârstă de 28 de ani, încerca să-şi atingă copilul nou - născut, fiecare particică din trup o durea violent, reacţiile fiind vizibile şi pe piele. Joanne, relata The Telegraph, a observat că lucrurile sunt cu adevărat grave odată ajunsă acasă, de la maternitate, când a încercat să-si alăpteze bebeluşul. S-a umplut imediat de băşici, fiind obligată să se îmbrace din cap până în picioare şi să-şi înfăşoare în jurul braţelor prosoape, pentru a-şi putea ţine copilul în braţe. Despre alăptat nici n-a mai putut fi vorba, biberonul fiind singura opţiune. După mai multe examene medicale, femeia a fost diagnosticată cu o boală extrem de rară, dar pentru care, din fericire, există leac. Potrivit medicilor, alergia s-a dezvoltat încă de pe vremea când Joanne era gravidă. După multe chinuri şi întrebări, femeia din Erdington a putut, în sfârşit, să-şi ţină copilul în braţe şi alergia sub control.