duminică, 30 octombrie 2011

Strania lume a piramidelor neştiute


*Despre piramidele egiptene ori cele mayaşe au curs râuri de cerneală, numai că ele nu sunt “singure pe lume” *
O structură bizară a fost descoperită în Visoko, Bosnia. Colina de formă piramidală s-a dovedit a fi o mană cerească pentru localnici, ea transformându-se rapid într-o atracţie turistică. Totul a început în 2005, scrie www.revistamagazin.ro, când Osmaganil, un om de afaceri bosniac din SUA, a afirmat în faţa presei că această colină ascunde o adevărată piramidă acoperită de vegetaţie.
Înaltă de 213 metri, ar detrona Piramida “Kheops”, care nu depăşeşte 137 de metri. Afaceristul a pus la dispoziţie fotografii luate din aer. Realizate dintr-un anumit unghi, imaginile prezintă faţete triunghiulare care amintesc de cele ale unei piramide. Se disting, de asemenea, două sau trei coline piramidale mai mici. La faţa locului, omul de afaceri a prezentat o altă descoperire făcută de el însuşi: 3 pietre sferice, ca şi cum ar fi fost fasonate de mâna omului, şi o serie de tuneluri. Echipa sa de experţi a apreciat vechimea ansamblului: 12.000 de ani!
În octombrie 2005, când Osmaganil anunţa triumfal descoperirea sa în media, arheologii din lumea întreagă s-au grăbit să ajungă la faţa locului pentru a „demonta” edificiul omului de afaceri. Au fost inspectate tunelurile care s-au dovedit a fi galerii ale unei mine exploatate în Evul Mediu. Deloc descurajat de eventuale „avize” negative din partea comunităţii arheologice, Osmaganil a început să investească în crearea unui imens parc arheologic în jurul sitului. Cu concursul municipalităţii, care a investit în hoteluri pentru turişti.
Sit arheologic vechi de cinci  milenii
La 500 km sud-vest de insula Okinawa, la doar 25 metri adâncime, se află una dintre cele mai fascinante piramide din lume. A fost descoperită în 1986 de scufundatori, cu totul întâmplător. O construcţie piramidală aplatizată de aproximativ 20 metri înălţime, compusă din platforme suprapuse. Pe faţada dinspre sud se profilau trepte imense, unele de câţiva metri înălţime, tăiate parcă cu ferăstrăul.
O surpriză emoţionantă a constituit-o o sculptură totemică, din care se mai vedeau ochii şi gura. S-a emis ipoteza că Situl “Yonaguni”, după numele insulei apropiate, ar putea fi ultimul vestigiu al unei civilizaţii înfloritoare, înghiţită de ape, precum mitica Atlantida. Altă ipoteză “de lucru” ar fi aceea a unor formaţiuni geologice naturale.
În 2007 s-au datat coralii din preajmă.
Concluzia? Situl s-a scufundat în urmă cu 5.000 de ani. A revenit însă la suprafaţă în urmă cu 2.000 de ani, după care a fost din nou înghiţit de ape. Cutremurele de pământ ar putea fi o explicaţie a acestui fenomen de „du-te, vino”.
Altă piramidă, marca…Atlantida
Înafara construcţiei din largul Insulei Okinawa, mai există o surprinzătoare "piramidă de cristal" din zona Bahamas, şi ea aflată sub apă. Descoperită în 1970 de dr. Ray Brown, un fitoterapeut din Arizona, care făcea scufundări lângă insula Bari, structura părea înconjurată de o lumină verde-albăstruie, ceea ce a trimis cu gândul la pereţi reflectorizanţi. Brown a fost uimit de suprafaţa perfect plană a blocurilor de piatră, ce nu lăsau să se vadă îmbinările dintre ele. Strecurându-se printr-un culoar îngust, el a pătruns într-o cameră dreptunghiulară lipsită total de alge şi de corali crescuţi pe ziduri, aşa cum ar fi fost normal. Culmea, titrează independent-al.ro, e că încăperea era suficient luminată, fără vreo sursă vizibilă. Brown a găsit o sferă de cristal pe care a luat-o cu el şi pe care avea s-o expună abia peste 5 ani, temându-se să nu-i fie confiscată de autorităţi. Curioşii care au ajuns în vecinătatea sferei susţin că au simţit o briză sau adiere, au auzit voci sau au avut senzaţii stranii şi furnicături, iar cei intraţi în transă pretind că au văzut trei piramide în globul de cristal. De aici şi ipoteza că piramida descoperită de Brown ar fi făcut parte din Atlantida, continent misterios, ai cărui locuitori erau maeştri în folosirea energiei din şi prin cristale.
 Piramida din lac
“Pyramid Lake” a fost “botezată” de exploratorul John C. Fremont, care a descoperit lacul în ianurie 1844, venind dinspre partea de est, de unde forma de piramidă a stâncii din lac este mult mai proeminentă. Ciudata structură se regăseşte, scrie members.virtualtourist.com, între graniţele rezervaţiei indiene, “Pyramid Lake”.
Descoperire prin intermediul satelitului
Cercetătorii au descoperit acum doi ani, cu ajutorul unei tehnologii care foloseşte imagini preluate din satelit, o nouă piramidă în Peru, ascunsă în pădure printre pietre şi pământ. Aceasta a fost descoperită prin analiza imaginilor captate de satelitul Quickbird, folosit pentru a scana solul peruan, informează Discovery Channel.
Descoperirea nu i-a mirat pe cercetători, întrucât ei bănuiesc că peste 40 de movile din zona Cahuaci conţin ruine ale unor clădiri importante. Cahuaci este situl cel mai cunoscut al civilizaţiei antice Nazca, dispărută în momentul în care incaşii au început să domine Anzii.
“Pădurea” de piramide
Formaţiunile bizare cunoscute sub numele de piramide de pământ se găsesc în apropierea satului Ritten, din regiunea Tirolul de Sud. Cu toate că se numesc în mod generic "piramide", formaţiunile sunt mai degrabă coloane sub formă de stalagmită, mai groase la bază şi mai subţiri spre vârf, cu câte-o piatră în echilibru precar chiar în capăt.
Complexul de piramide este cea mai interesantă trăsătură a platoului Ritten şi constituie o ciudăţenie geologică. Bizarele conuri datează din partea finală a epocii de gheaţă, când un gheţar a adunat o masă de depuneri argiloase în valea râului Eisack.