joi, 20 octombrie 2011

Încălzirea globală, adevăr sau farsă planetară?


* Dintotdeauna, pentru cei ce ne conduc, “a dat bine” să se preocupe de soarta planetei * Lobby-ul din ultimii ani în “lupta” cu încălzirea globală e unul onorant, aducător inclusiv de premii Nobel *
Evident, nici să nu-ţi pese de nimic nu e bine, dar nici formule catastrofice - de genul “mai avem doar 100 de luni ca să salvăm planeta”, pe care o lansa Prinţul Charles la un forum al oamenilor de afaceri din Rio de Janeiro – nu ne fac să dormim prea bine noaptea. Dacă prinţul din Albion crede că în doar câţiva ani “stricăciunile provocate de încălzirea globala vor deveni ireversibile”, pentru ex – vicepreşedintele american Al Gore “lupta împotriva încălzirii globale e similară cu cea împotriva nazismului”. Gore, care a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace în 2007 pentru lupta sa împotriva încălzirii globale, a mai spus că “lumii îi lipseşte voinţa politică pentru a acţiona şi a invocat spiritul lui Winston Churchill, încurajând liderii mondiali să se unească pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice”.
Comisia Europeană anunţă apocalipsa în plan climatic şi impune noi taxe
Secetă, inundaţii ucigătoare şi furtuni violente: acesta este tabloul zugrăvit de Comisia Europeană pentru statele membre ale Uniunii Europene. Bătrânul continent va suferi în anii următori schimbări climatice importante, în special în statele din sud, şi trebuie să se pregătească pentru a atenua impactul asupra populaţiei, a avertizat în primăvară comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas. "Chiar şi dacă reducem la zero emisiile de gaze cu efect de seră, nu mai este posibil să inversăm maşinăria schimbărilor climatice. Trebuie, deci, să ne pregătim de urgenţă", a declarat Dimas, citat de AFP. "Nicio ţară nu va scăpa de aceste evenimente", a insistat el. "Penuria de apă afectează 14 state europene, respectiv 100 de milioane de oameni. Din 1998, am fost martori a 100 de mari inundaţii care au omorât 700 de persoane, evacuarea a jumătate de milion de cetăţeni şi pagube de 25 de miliarde de euro", a spus Dimas. "Oamenii de ştiinţă reuniţi la Copenhaga au subliniat că încălzirea evoluează într-un ritm tot mai accelerat, iar o reducere cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de seră nu este suficientă dacă vrem să evităm o încălzire de 2 grade Celsius până în 2050", a subliniat el.
Pornind de la fresca sumbră creionată, Comisia Europeană ia în calcul introducerea unei taxe pe emisiile de carbon. Motivul aplicării acestei măsuri: încurajarea consumului de energie mai puţin poluantă şi lupta împotriva schimbărilor climatice, a anunţat în debutul lunii octombrie comisarul pentru fiscalitate, Laszlo Kovacs. "Sunt state membre care au anunţat deja această măsură şi altele care se gândesc la introducerea unei taxe pe carbon. Însă avem nevoie de un cadru pentru întreaga Europă", a explicat comisarul european, citat de AFP. Pentru că tot acest război cu clima planetei înseamnă tehnologii nepoluante şi, implicit, foarte mulţi bani, sunt şi state, precum Polonia, ce nu vor ca ţările din Europa de Est să aibă o contribuţie prea mare la ajutorul financiar pe care statele dezvoltate îl vor acorda ţărilor sărace în lupta împotriva încălzirii climatice. Comisia Europeana estimează la 100 miliarde euro necesarul de finanţare în lupta împotriva schimbărilor climatice până în 2020, preconizând o contribuţie publică a statelor membre ale UE între 2 şi 15 miliarde euro.
O farsă îmbrăţişată interesat de clasa politică?”
Geologul Australian Ian Plimer este un veritabil opozant al celor ce propovăduiesc sfârşitul lumii din cauza încălzirii globale. El susţine că teoria schimbărilor climatice provocate de oameni nu este decât o farsă promovată de ecologişti fundamentalişti şi îmbrăţişată interesat de clasa politică, totul fiind transformat în noua religie a elitelor urbane din ţările dezvoltate. Prin teoriile sale, Ian Plimer a reuşit să-i indigneze pe "ayatollahii puritanismului ecologist şi pe inchizitorii doctrinei încălzirii globale", notează “The Vancouver Sun”, citat de Hotnews. Plimer este de formaţie geolog, profesor la Adelaide University şi una dintre cele mai cunoscute voci academice ale Australiei. Este unul dintre principalii critici ai teoriei conform căreia societatea umană provoacă încălzirea globală şi al ideilor că, dacă oamenii îşi schimbă felul de viaţă, creşterea temperaturilor poate fi stopată şi chiar inversată.
Iacobinismul ecologic
Mulţi oameni de ştiinţă au criticat aceste teorii, dar au fost reduşi la tăcere în faţa iacobinismului ecologic. Purificarea societăţii umane de presupusul păcat al degradării mediului înconjurător a devenit o adevărată religie, cu fanatici şi chiar o clasă clericală intolerantă, în special în rândul elitelor urbane din ţările dezvoltate.
Dar Plimer nu a cedat acestor presiuni şi a publicat recent ultima dintre cele şase cărţi şi 60 de lucrări academice pe subiectul încălzirii globale: “Heaven and Earth - Global Warming: The Missing Science”. Până în prezent, s-au vândut 30.000 de exemplare în Australia, iar cartea se bucură de aprecieri în SUA şi Marea Britanie.
Schimbările climatice - ciclice şi aleatorii
În timp ce ecologiştii îşi justifică teoriile privind evoluţia climatului pe datele din ultimele sute de ani, geologii folosesc un cadru mult mai larg, care ajunge la sute de milioane de ani. Dinamica şi caracterul schimbător climatului Pamantului sunt un fapt binecunoscut geologilor. Aceste schimbări sunt ciclice şi aleatorii, explică Plimer, nefiind cauzate sau afectate semnificativ de comportamentul uman. Gheaţa polară, de exemplu, este prezentă pe Pământ în mai puţin de 20% din totalul timpului geologic. Mai mult, extincţia unor specii este o componentă normală a evoluţiei vieţii pe Pământ. Plimer se declară supărat şi pe felul în care este înţeles dioxidul de carbon, rolul său în viaţa zilnică şi presupusele efecte asupra climatului. El argumentează că procentul dioxidului de carbon în atmosferă se află la cel mai scăzut nivel din ultimele 500 de milioane de ani, iar procentul aflat în atmosferă reprezintă doar 0,001% din cantitatea totală aflată în oceane, roci, sol şi diferite forme de viaţă. Plimer afirmă că CO2 nu este un poluator, ci o sursă de hrană pentru plante. Plantele consumă dioxid de carbon şi eliberează oxigen, iar activitatea umană contribuie doar într-o foarte mică măsură la prezenţa gazului în atmosferă.
Alt “eretic” al iacobinismului ecologic
John Coleman, fondator al “Weather Channel”, e convins că există un consens mult mai mare în rândul oamenilor de ştiinţă care contestă încălzirea globală şi Protocolul de la Kyoto, decât în rândul celor ce le susţin. Într-un interviu publicat în “The New American Magazine”, Coleman se declară îngrijorat de “bilioanele de dolari cheltuite din taxele pe care le plătim, pentru ceva ce nu e real. Ca om de ştiinţă, ştiu că încălzirea globală nu există şi nu avem de ce să ne îngrijorăm. Schimbările climatice sunt normale. Construcţia oraşelor, zborul avioanelor, existenţa a miliarde de oameni pe glob, toate influenţează climatul. Nici una însă nu e semnificativă. Vă promit că 20 de ani de-acum înainte, oamenii nu vor muri, nu vor dispărea mii de specii şi nici rezervele de hrană”. 
Studii ce prevestesc răcirea globală
Temperaturile la nivel global nu au mai crescut din 1998, contrar cu cele susţinute de adepţii încălzirii globale, potrivit unor studii recente, citate de WashingtonExaminer. În plus, tot mai multe dovezi ştiinţifice indică faptul că lumea se va confrunta cu o răcire globală, care va dura mai multe decenii. Dr. Don Easterbrook, geolog şi profesor emerit la Western Washington University, a prezentat date ştiinţifice care arată că Pământul se va confrunta cu o vreme mai răcoroasă şi mai umedă în următorii 25-30 de ani. Societatea Astronomică din Australia, la rândul său, a prognozat că activitatea Soarelui se va reduce semnificativ în următoarele decenii.