vineri, 21 octombrie 2011

Evoluţia speciei umane şi-a încetinit ritmul


* Oamenii de ştiinţă sunt rezervaţi atunci când fac predicţii în domeniu, ei vorbind mai degrabă de o stagnare *
Timp de secole, scriitorii au încercat să prezică viitorul speciei umane. Unii au spus că omul va evolua într-un supra-om, alţii au prezis că omul va deveni un spiriduş viclean incapabil de altceva decât privitul la televizor. Potrivit unui studiu britanic publicat în dailymail.co.uk şi citat de Mediafax, experţii în genetică sunt de părere că ambele ipoteze sunt false, deoarece evoluţia umană a atins un nivel de stagnare. Profesorul Steve Jones, de la University College din Londra, spune că factorii care au determinat evoluţia speciei umane, precum selecţia naturală şi mutaţiile genetice, nu mai joacă un rol important în viaţa omului. Oamenii care vor exista peste un milion de ani, dacă umanitatea va supravieţui până atunci, vor semăna cu omul modern din prezent.
Evoluţia ne-a adus probleme de sănătate
Mersul biped este printre cele mai timpurii caracteristici evolutive ale oamenilor. În poziţie verticală, ei puteau alerga şi căuta hrană pe distanţe mai lungi şi puteau avea un câmp vizual mai mare, ceea ce-i ajuta să vâneze mai bine. Odată cu schimbarea centrului de greutate al corpului, scheletul şi-a modificat radical structura. Însă coloana vertebrală şi membrele nu şi-au încheiat nici până astăzi procesul de adaptare la poziţia verticală, şi aceasta pentru că ea este o trăsătură dobândită recent, dacă ne raportăm la vârsta speciei umane. Ca dovadă că aceste segmente ale scheletului nu sunt încă pe deplin adaptate noilor cerinţe stau uzurile articulare ce definesc artroza.
Forţa musculară s-a diminuat
Omul primitiv a fost vânător-culegător, iar muşchii puternici şi bine dezvoltaţi erau o condiţie esenţială pentru supravieţuire. Treptat, pe măsură ce agricultura a devenit principala metodă de a obţine hrana, forţa musculară s-a redus. Epoca modernă a venit şi ea cu un nou stil de viaţă, dominat de lipsa de activitate fizică.  Antropologii au calculat că femeile care trăiau în epoca primitivă aveau o forţă musculară cu 10% mai mare decât au bărbaţii din epoca modernă. Dacă acest ritm de diminuare a forţei musculare se va menţine, am putea ajunge la atrofie musculară.
Adaptare dificilă la noua hrană
Modificarea obiceiurilor alimentare, cum a fost trecerea de la regimul fructivor la cel omnivor, în Paleolitic, a fost un factor determinant în evoluţia umanităţii. Organismul, scrie “Adevărul”,  s-a adaptat rapid şi a produs mutaţii ale enzimelor, pentru a le face capabile să metabolizeze carnea. De atunci şi până acum, metabolismul nu s-a mai modificat, dar comportamentul alimentar, da. Am trecut de la o dietă mai solidă la una bazată pe alimente moi, gătite, am creat alimentele procesate, iar sistemul nostru digestiv nu a ţinut pasul cu aceste schimbări. O explicaţie oferită de specialişti este aceea că ne-am schimbat obiceiurile alimentare într-un timp foarte scurt, iar organismul nu se putea adapta atât de repede. Corpul nu a reuşit să contracareze efectele nocive ale aditivilor alimentari şi nici să gestioneze eficient surplusul de calorii adus de alimentaţia modernă.
Odată cu trecerea de la consumul de alimente crude la cele preparate, caninii, premolarii şi molarii s-au redus în dimensiuni. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu oasele maxilare, iar muşchii masticatori şi-au pierdut din forţă, pentru că nu am mai avut nevoie de o energie prea mare pentru a sfărâma alimentele cu dinţii. 
Creierul nu mai are “spaţiu” să se dezvolte
Suntem specia cu cel mai mare creier raportat la dimensiunea organismului. În plus, creierul uman atinge un nivel de complexitate care nu se mai întâlneşte la alte specii. În urmă cu 3-4 milioane de ani, creierul familiei de primate din care făcea parte omul ocupa circa 400 ml, pentru ca, până în urmă cu aproximativ 3.000 de ani, să ajungă la un volum de 1.400 ml, care se păstrează şi în prezent. Creşterea anatomică în dimensiuni a creierului a fost limitată de cutia craniană şi de necesitatea păstrării unui echilibru proporţional faţă de dimensiunea corpului. În consecinţă, creierul a trebuit să îşi crească eficienţa de procesare a informaţiei prin realizarea inteligentă a conexiunilor dintre diferitele structuri cerebrale. Cu alte cuvinte, sunt eliminate conexiunile redundante, iar legăturile stabilite între diferiţii centri nervoşi sunt adaptate în permanenţă nevoii informaţionale. Acest concept este numit de specialişti plasticitate cerebrală şi reflectă capacitatea de adaptabilitate fantastică a creierului.
Riscăm suprasolicitarea intelectuală
Structura şi dimensiunea creierului nu s-au mai modificat în ultimele câteva sute de ani. S-a schimbat însă modul în care se fac conexiunile la nivel cerebral. Şi vor continua să se modifice semnificativ, din nevoia de adaptare la explozia informaţională a societăţii de astăzi. Dar informaţia poate fi deopotrivă sursă de evoluţie şi de eşec, pentru că supraexpunerea informaţională poate afecta creierul.
Fertilitatea, în pericol
Cercetătorii israelieni au descoperit că organismul bărbaţilor şi cel al femei­lor se modifică pentru a le creşte şansele de reproducere. Femeile şi-au dezvoltat în timp un sistem evoluat de apărare, pentru a forţa spermatozoizii să devină mai competitivi în lupta de fecundare a ovulului. Astfel, în momentul în care primul spermatozoid fecundează ovulul, organismul femeii creează o barieră biochimică pentru a împiedica ceilalţi spermatozoizi să pătrundă. Organismul bărbaţilor a ţinut şi el pasul cu aceste schimbări şi a reuşit să producă spermatozoizi mai puternici şi mai rapizi. Însă uneori ei sunt atât de puternici, încât pot distruge ovulul şi, implicit, şansele de a concepe un copil. Aceasta explică, cel puţin parţial, de ce rata de infertilitate este atât de mare în prezent şi continuă să crească. Dacă modificările s-ar produce simultan, nu ar mai exista această problemă.
Tehnologiile medicale cresc longevitatea
Un studiu publicat în revista medicală „Lancet” susţine că peste jumătate din copiii care se nasc la ora actuală în ţările dezvoltate vor atinge vârsta de 100 de ani. Mai mult, aceştia vor avea de înfruntat mai puţine boli la bătrâneţe. Cercetătorii danezi au calculat că, în decursul secolului al XX-lea, speranţa de viaţă a crescut în Europa Occidentală, SUA şi în Australia cu nu mai puţin de 30 de ani. Japonia, Spania şi Italia sunt în topul celor mai longevive naţii.
O teorie evoluţionistă susţine că rasa umană va ajunge la apogeul evoluţiei sale în jurul anului 3.000, timp în care capacitatea oamenilor de a rezista în faţa bolilor va fi mult mai redusă. Cu toate acestea, speranţa de viaţă nu va fi afectată, deoarece tehnologiile medicale foarte performante ne vor veni în ajutor, cred specialiştii. Cercetătorii încearcă în prezent să modifice structura ADN-ului uman pentru a ne prelungi speranţa de viaţă. Tot genetica este cea care face deja posibilă înlocuirea selecţiei naturale cu cea artificială. În marile clinici din lume, viitorii părinţi pot recurge la testarea embrionilor pentru anumite boli genetice şi la eliminarea celor cu defecte. Se estimează că, în curând, vom ajunge să trăim atât cât suntem programaţi genetic, adică în jur de 125 de ani.
Femeile vor fi mai scunde şi mai plinuţe
Specialiştii în evoluţionism ai Universităţii Yale susţin că femeile corpolente, mai mici de înălţime, cu o tensiune arterială scăzută şi cu un nivel normal al colesterolului au mai mulţi copii decât cele slabe şi cu probleme de sănătate, acestea din urmă având mai puţine ovulaţii. Pe baza acestei descoperiri, ei au calculat că, dacă această tendinţă se va menţine, peste zece generaţii, femeile vor fi, în medie, cu doi centimetri mai scunde decât cele de astăzi, vor avea cu un kilogram mai mult, vor aduce pe lume primul copil la o vârstă medie cu cinci luni mai mică decât în prezent şi vor intra la menopauză cu un an mai târziu.