vineri, 21 octombrie 2011

Viaţa la mare altitudine

Foto: www.realitatea.net

* Atunci când trăieşti la şes sau în Obcinile bucovinene, nici nu-ţi poţi imagina cum e să-ţi duci existenţa la mii de metri altitudine *
Sunt suficiente câteva zile de ger pentru ca să intrăm în panică, să avem impresia că nicio haină nu e suficient de groasă pentru a ieşi din casă şi că nu mai putem respira după câţiva metri în aer liber. Cu certitudine, nepalezii care urcă frecvent pe culmile din Himalaya s-ar amuza pe-ndelete dacă ne-ar sesiza fricile. Pentru ei, turismul montan şi ascensiunile la mare altitudine reprezintă una dintre principalele surse de venit, o adevărată industrie al cărei produs sunt miile de occidentali neexperimentaţi dar amatori de drumeţii la peste 4000 de metri.
Cei mai mulţi turişti care urcă în Himalaya, scrie dw-world.de, duc în spate doar un rucsac uşor şi asta pentru că porterii sunt cei încărcaţi cu zecile de kilograme ale bagajelor occidentalilor. După şerpaşi, care sunt cei mai bine plătiţi, porterii care lucrează pentru turişti sunt printre cei norocoşi, fiind plătiţi cu aproximativ 4 euro pe zi, spre deosebire de cei care transportă mărfuri între satele nepaleze. Pentru aceştia, o zi de muncă echivalează cu 2 euro, iar greutatea medie a încărcăturii variază între 40 şi 60 de kilograme. Beneficiind de un echipament precar, porterii ajung la înălţimi de peste 5000 de metri în şlapi sau în tenişi, dar rezistenţa lor fizică este uimitoare. Un porter ajunge să transporte chiar şi 95% din greutatea sa corporală, cercetătorii descoperind că secretul acestor performanţe incredibile este legat atât de modificări specifice la nivel molecular, cât mai ales de stilul de mers adoptat de aceşti oameni. Pe abruptele pante himalayene un porter alocă mai mult timp odihnei decât mersului, reuşind totuşi să se deplaseze cu o viteză de invidiat. În plus, felul în care încărcătura este distribuită s-a dovedit a fi extrem de eficient: bagajele sunt introduse într-un coş supradimensionat, numit doko, care este purtat în spate şi este legat cu o bandă lată şi lungă ancorată de fruntea porterului, locul unde este distribuită cea mai mare parte a greutăţii.
Oamenii, mai ieftini decât asinii sau iacii
Porterii şi şerpaşii sunt vestiţi nu doar pentru performanţele lor fizice dar şi pentru onestitatea şi religiozitatea lor, constată Vlad Mixich în reportajul publicat pe Deutsche Welle. Faptul că un porter nu poate trişa la un joc de cărţi este un lucru testat deja de mulţi turişti. Însă dincolo de aceste uimiri occidentale se află un stil de viaţă dificil şi o sărăcie extremă, care îi obligă pe aceşti oameni să practice una dintre cele mai dure meserii din lume. Cărările din Himalaya sunt pline de asini sau iaci folosiţi tot pentru transport. Dar, atâta vreme cât închirierea unui astfel de animal este de trei ori mai scumpă decât a unui porter, cântecele cărăuşilor cerului vor continua să răsune în Himalaya.
Ţăranul nepalez seamănă cu ţăranul român
Concluzia îi aparţine ardeleanului Ovidiu Bojor şi se regăseşte într-un interviu publicat în “Observatorul”, în Canada. Expert al Naţiunilor Unite pentru programele de dezvoltare industrială, doctorul-farmacist Ovidiu Bojor a participat la numeroase misiuni în Asia (India, Tibet, Nepal), de unde s-a întors cu o descoperire ce-ar fi putut să-i aducă Premiul Nobel. În cursul expediţiilor, el a observat că în zonele de munte oamenii nu suferă de diabet. Urmărindu-le alimentaţia curentă, a remarcat consumul de castravete asiatic, un soi amar, după care simţeau imediat nevoia de zahăr. Astfel, Ovidiu Bojor a descoperit insulina vegetală, extrasă din castravetele amar.
Studiind, în detaliu, alimentaţia locuitorilor din zonele înalte, spre 4.500 m, unde sunt aşezate ultimele sate, venerabilul cercetător mai susţine că:  "Ţăranul de munte nepalez este la fel ca ţăranul român. Aceeaşi mentalitate, onestitate; până şi îmbrăcămintea lui e la fel (cioareci şi cămaşă peste cioareci). Îl deosebeşte, poate, efortul mare de a-şi câştiga existenţa în condiţii extreme. Are pământ arabil puţin, dar foloseşte inteligent irigaţia gravitaţională încă din secolul al XII-lea. Are pământ sărac, dar îl îngraşă cu compost. Şerpaşii, oamenii înălţimilor, mănâncă un fel de mămăligă dacică (dhindo), din hrişcă şi mei, cu valoare nutritivă mare. Mâncarea naţională nepaleză este "Dahl Bhat", consumată de regulă dimineaţa şi seara. Se compune din orez alb fiert (Bhat), supă de linte (Dahl), legume şi curry (tarakari). Nepalezii mănâncă cu mâna, mai precis, doar cu mâna dreaptă. Pun un pic de linte pe orez, adaugă legumele, picură puţină zeamă şi duc la gură fiecare porţie, cu degetul arătător în chip de furculiţă sau… lingură(?)… Legumele diferă de la o regiune la alta (cartofi, varză etc.). Supa de linte e, în general, din ce în ce mai concentrată cu cât urcăm în altitudine. Orezul stă la baza alimentaţiei în câmpie şi în regiunile relativ joase, unde poate fi transportat la un preţ rezonabil. La altitudine înaltă, orezul e înlocuit cu alte cereale, în special cu porumb. Reţetele tibetane sunt foarte populare în Nepal. Se pot mânca peste tot un fel de ravioli la aburi umplute cu legume şi, foarte rar, cu carne. Sunt servite cu sos chilli, dar există şi varianta prăjită, considerată mai sofisticată şi care poartă numele Kathay. În Nepal există mai multe feluri de pâine, şi toate au formă rotundă. Pe lângă pâinea de grâu, se mănâncă destul de frecvent cea de porumb, uşor îndulcită. “90% din alimentaţia nepalezilor e lacto-ovo-vegetariană. Poate că acesta este şi secretul longevităţii lor”, consideră profesorul octogenar.
Călătorie în îndepărtatul Tibet
Pe piscurile din Himalaya poţi ajunge şi dinspre China, din Tibet. Podişul Tibetan, descris de descopera.ro, este arid şi, cu cât te apropii de partea centrală a ţării, peisajul devine straniu, aproape nepământean: munţi care se erodează cu repeziciune, torente de pietre şi aluviuni care se rostogolesc cu tunet la vale, morene de gheţari ce se topesc incredibil de repede, forturi care, pe vremuri, controlau comerţul şi aveau armate de pază, sate cu case din cărămidă şi chirpici, ale căror porţi de lemn sunt neobişnuit de frumos sculptate şi colorate.
Un munte care creşte
Vârful Everest, care în 1953 era de 8.848 de metri, are acum 8.850 şi a fost escaladat de cele mai multe ori de către alpiniştii din Nepal. Un nepalez a înregistrat timpul-record de urcare până în vârf - 17 ore; tot un nepalez deţine recordul la numărul de ascensiuni: 11; şi iarăşi un nepalez, în vârstă de 16 ani, este campion la ascensiuni solitare. La mai bine de 5000 de metri altitudine, trecătorile marcate cu steaguri pentru rugăciune par de-a dreptul mistice. Mai jos, în văi ocrotite, casele grupate strâns şi înconjurate de ziduri oglindesc viaţa tibetană de zi cu zi. Dependenţa de natură îi face pe localnici puternici şi viteji: datorită îndemânării şi tenacităţii lor, terenurile aride au devenit mici ogoare şi grădini. Peste tot vezi turme de capre şi de vite păzite de pastori însoţiţi de măgari sălbatici, în timp ce caii pasc liberi. Animalul care s-a adaptat cel mai bine aici este iacul. La peste 4.000 de metri înălţime, unde pasc, iacii par nişte pete mari şi negre agăţate de stânci. Tibetanii folosesc toate produsele iacului: laptele şi derivatele acestuia pentru mâncare, lâna pentru îmbrăcăminte, pielea pentru confecţionarea de ambarcaţiuni, seul pentru fabricat lumânări şi pentru întreţinerea flăcării în lămpile de ceremonial, oasele pentru sculptat. Tibetanii sunt, conform descopera.ro, cel mai religios popor din lume. Localnicii se roagă ţinând în mâna dreaptă şiraguri de mărgele sau învârtind roţile de rugăciune pentru a alunga duhurile rele şi pentru a cere o reîncarnare mai bună. Crengi de ienupăr ard în case, în temple, în locuri publice, creând o atmosferă spirituală optimă. Când greşesc, tibetanii înalţă rugăciuni de iertare, fac penitenţe sub formă de plecăciuni (uneori toată ziua), sau donează relicve.